12 Ιανουάριος 2015, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2015, 11:49

Άνω-κάτω έκαναν οι Μωμόγεροι τις συνοικίες των Ποντίων στο Λαύριο! (φωτο)

  • Άνω-κάτω έκαναν οι Μωμόγεροι τις συνοικίες των Ποντίων στο Λαύριο! (φωτο)

Ο Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «Μιθριδάτης», σε συνεργασία με τον Ποντιακό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου, αναβίωσε το Σάββατο που μας πέρασε το παραδοσιακό ποντιακό έθιμο των «Μωμόγερων» στην Κεντρική Πλατεία Λαυρίου, αλλά και στον συνοικισμό και στις γειτονιές των Ποντίων που ζουν στην περιοχή. Η μεγάλη αυτή εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαυρεωτικής και εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 150 χρόνων ζωής του νεότερου Λαυρίου.

Η κεφάτη πομπή μεταμφιεσμένων χορευτών ξεκίνησε από το λιμάνι του Λαυρίου μπροστά από το Δημαρχείο της πόλης, στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην Πλατεία Ηρώων και στην Κεντρική Πλατεία Λαυρίου και κατέληξε στο χώρο του Μνημείου του Συλλόγου Ποντίων «Μιθριδάτης». Από νωρίς το πρωί οι Μωμόγεροι περιφέρονταν από γειτονιά σε γειτονιά, εκεί που κατοικούν κυρίως Πόντιοι, και με τη συνοδεία μουσικών οργάνων τραγουδούσαν και χόρευαν ξεσηκώνοντας τον κόσμο.

Η θορυβώδης εορταστική πομπή περνούσε από αυλές σπιτιών, στις οποίες είχαν στηθεί επιτόπια μικρά ποντιακά γλέντια, με ποντιακά εδέσματα και τσίπουρο. Με ευχές για τη νέα χρονιά και πολύ χορό, το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά.

Gallery