12 Ιανουάριος 2015, 10:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουάριος 2015, 10:52

Τι ζημιά κάνουν στο δέρμα «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες

  • Τι ζημιά κάνουν στο δέρμα «έξυπνα» κινητά και ταμπλέτες
    Φωτ.: Αρχείο ΕΡΑ/ Rungroj Yongrit

Μια διάσταση προβλήματος που σχετίζεται με τον τρόπο και τη συχνότητα χρήσης ηλεκτρονικών μέσων, δίνουν Βρετανοί δερματολόγοι σε έρευνά τους. 

Διαπίστωσαν ότι το συνεχές σκύψιμο πάνω από τις οθόνες προκαλεί ρυτίδες γύρω από το λαιμό και σακούλιασμα του δέρματος στα μάγουλα των γυναικών. Όπως αναφέρεται στη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο δερματολόγος δρ Κρίστοφερ Ρόουλαντ της Κλινικής του Λονδίνου δήλωσε σχετικά ότι «το πρόβλημα των ρυτίδων και το σακούλιασμα στα μάγουλα και το λαιμό άρχιζε κάποτε στο τέλος της μέσης ηλικίας, κάτι που όμως κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει γίνει πια πρόβλημα μιας νέας γενιάς γυναικών».

Το συνεχές σκύψιμο πάνω από την οθόνη δημιουργεί μια χαρακτηριστική ρυτίδα πάνω από την κλείδα, και η κατάσταση αυτή συναντάται πλέον όλο και συχνότερα σε άτομα ηλικίας από 18 έως 39 ετών, που διαθέτουν κατά μέσο όρο τρεις ψηφιακές συσκευές σκύβοντας πάνω από την οθόνη τους γύρω στις 150 φορές την ημέρα.

Τέλος, πάντα σύμφωνα με την επιστημονική άποψη των δερματολόγων, η συχνή χρήση οθονών έρχεται να προστεθεί στη μείωση της ελαστικότητας, τη χαλάρωση του δέρματος και τη φυσιολογική φθορά που επέρχεται στο δέρμα με το πέρασμα του χρόνου.