Ποιοι μπήκαν και ποιοι κόπηκαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

  • Ποιοι μπήκαν και ποιοι κόπηκαν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ
    Εκτός ψηφοδελτίων έμεινε τελικά ο Χάρρυ Κλυνν (αριστερά), υποψήφιος στην Ημαθία θα είναι ο καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας (δεξιά)

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει κάνει… σημαία τις συμμαχίες ωστόσο από τα ψηφοδέλτια που ανακοίνωσε φαίνεται ότι οι σκληροί της Κουμουνδούρου που βλέπουν την εξουσία να έρχεται και να μην θέλουν να την μοιραστούν, μπλόκαραν το άνοιγμα που ήθελε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι κόπηκε ακόμη και ο Χάρρυ Κλύνν (Βασίλης Τριανταφυλλίδης) που θεωρούνταν μέχρι πριν λίγες ώρες σίγουρος. Εκτός έμεινε παρά τα όσα δήλωνε και ο Μανώλης Γλέζος που παραμένει στις Βρυξέλλες.

Στον αντίποδα, το Αριστερό Ρεύμα «πέρασε» με ευκολία στην Ημαθία τον Κώστα Λαπαβίτσα (ο οποίος είχε «κοπεί» στις ευρωεκλογές). Απεναντίας με τα χίλια ζόρια κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας (με προσωπική του παρέμβαση) να εντάξει στα ψηφοδέλτια την Ραχήλ Μακρή στην Κοζάνη και την Θεοδώρα Τζάκρη στην Πέλλα.

Δίχως αντιδράσεις εγκρίθηκε η υποψηφιότητα του Δημήτρη Μπελαντή, γνωστού για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις υπέρ της αποφυλάκισης των καταδικασθέντων τρομοκρατών Αλέκου Γιωτόπουλου και Δημήτρη Κουφοντίνα.

Μεγάλη, επίσης, είναι η λίστα των υποψηφίων που προέρχονται από την Αριστερή Πλατφόρμα στη Β' Αθήνας, με έξι πρόσωπα.

Πρόκειται για τούς Δημήτρη Στρατούλη, Σόφη Παπαδόγιαννη, Δέσποινα Σπανού, Κώστα Ήσυχο, Νίκο Χουντή και τον Γιάννη Τόλιο. Στην ίδια περιφέρεια, ως αντίβαρο του Κώστα Λαπαβίτσα κατέρχεται ο πρώην λογογράφος του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ έκπληξη αποτελεί και η υποψηφιότητα του γιου του επί δεκαετίες εξ απορρήτων του Ανδρέα Παπανδρέου, Αντώνη Λιβάνη, Ηλία.

Στη Β’ Αθήνας από την προεδρική πτέρυγα θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Κώστας Πουλάκης (που το 2012 ήταν υποψήφιος στη Μαγνησία), η Νάντια Βαλαβάνη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από τους δημοσιογράφους, υποψήφιοι στη Β’ Αθήνας είναι –μεταξύ άλλων– ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία. Από τις νέες προσχωρήσεις είναι αυτή της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βάσως Τεκτονίδου. Σταθερά στις λίστες βρίσκονται ο Αλέξης Μητρόπουλος στη Α' Αθήνας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στη Β' Αθήνας, ο Οδυσσέας Βουδούρης στη Β' Αθήνας και  ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στην Α' Αθήνας, πέραν του Αλέξη Τσίπρα (που κατεβαίνει και στην ιδιαίτερη πατρίδα του στην Άρτα) θέτουν υποψηφιότητα, ο Νίκος Βούτσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών  Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σταθερά στην περιφέρεια Αττικής θα δώσει την μάχη ο προερχόμενος από το ΔΗΚΚΙ, πρώην ηθοποιός, Γιώργος Πάντζας, έχοντας μαζί του, τους: Νάσο Αθανασίου, Αλέκο Καλύβη και τον Πάνο Σκουρολιάκο.

Παράλληλα, ισχυρή παρουσία στον Πειραιά  διαθέτει η Αριστερή Πλατφόρμα με πρώτο τον επικεφαλής της Παναγιώτη Λαφαζάνη (Β' Πειραιά), αλλά και έναν εκ των υπαρχηγών της, τον Στάθη Λεουτσάκο (Α' Πειραιά). Να σημειωθεί, ότι στην Β’ περιφέρεια του Πειραιά υποψήφια θα είναι και το στέλεχος της πασοκογενούς συνιστώσας Νέος Αγωνιστής, Νίνα Κασιμάτη.