9 Ιανουάριος 2015, 17:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2015, 17:26

Ελληνόφωνος του Πόντου ο αστυνομικός που σκοτώθηκε στην επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη

  • Ελληνόφωνος του Πόντου ο αστυνομικός που σκοτώθηκε στην επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη
    Η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση γυναίκας-καμικάζι εναντίον αστυνομικού τμήματος στις 6 Ιανουαρίου (φωτ.: Sedat Suna / EPA)

Πριν από πέντε μήνες έστειλε την ετοιμόγεννη γυναίκα του στην Τόνια του Πόντου ώστε στην ταυτότητα που παιδιού τους να γράφει ότι γεννήθηκε στην Τραπεζούντα και όχι στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή είναι μία από τις λεπτομέρειες της ζωής του αστυνομικού Κενάν Κουμάς που σκοτώθηκε όταν μια φανατική ισλαμίστρια πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε πάνω της έξω από την Τουριστική Αστυνομία στο Μπέηογλου.

Σύμφωνα με το infognomonpolitics.blogspot.gr, ο Κουμάς μιλούσε ελληνικά και είχε γεννηθεί στη συνοικία Πέτρα του Σκανταράντων (Ισκεντερλί) της Τόνιας, ένα από τα καθαρά ελληνόφωνα χωριά της περιοχής.

Είχε σπουδάσει φυσικός· δούλεψε για τρία χρόνια σε φροντιστήριο αλλά πριν από πέντε χρόνια αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στην Αστυνομία.

Εκτός από την οικογένεια και το χωριό του αγαπούσε πολύ και την Τράμπζον σπορ. Γι’ αυτό και η ομάδα έστειλε το αεροπλάνο της για να μεταφέρει το φέρετρό του από την Πόλη στη βασίλισσα του Πόντου, την Τραπεζούντα.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι η βομβίστρια-καμικάζι ήταν η ρωσικής υπηκοότητας Ντιάνα Ραμάζοβα από το Νταγκεστάν που φέρεται να ανήκε στη μουσουλμανική κοινότητα του Καυκάσου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μπήκε στην Τουρκία με τουριστική βίζα και ότι ήταν έγκυος δύο μηνών. Αν και την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η εκτός νόμου οργάνωση της Αριστεράς DHKP-C το ερώτημα που παραμένει είναι αν η Ραμάζοβα είχε διασυνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες της Αλ Κάιντα ή του Ισλαμικού Κράτους.