11 Ιανουάριος 2015, 11:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2015, 13:07

Να πίνουμε ή όχι πολύ νερό το χειμώνα;

  • Να πίνουμε ή όχι πολύ νερό το χειμώνα;

«Το νερό δεν είναι απλώς απαραίτητο για τη ζωή, είναι η ίδια η ζωή», έλεγε ο Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί. Και πράγματι έτσι είναι, όπως αποδεικνύεται από σχετικές έρευνες, απόψεις επιστημόνων αλλά και από τη σύσταση του ανθρώπινου οργανισμού, αφού περίπου 55-75% του σωματικού μας βάρους αποτελείται από υγρά.

Καθημερινά χάνουμε από 2 έως 4 λίτρα υγρών με τις καύσεις, την αφόδευση, την εφίδρωση, τη διούρηση ακόμη και την αναπνοή και μάλιστα κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του έτους. Επομένως, προκειμένου να διατηρούμε την υδατική ισορροπία του οργανισμού σε συστηματική βάση, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε αρκετές ποσότητες νερού, είτε πρόκειται για καλοκαίρι, είτε για χειμώνα.

Κυρίως όμως το χειμώνα επιβάλλεται να μην αμελούμε να πίνουμε αρκετό νερό καθώς πολλοί από εμάς θεωρούμε λανθασμένα ότι ο οργανισμός μας δεν έχει τις ίδιες ανάγκες να αναπληρώνει τα υγρά, όπως συμβαίνει το καλοκαίρι.

Οι γιατροί συνιστούν να καταναλώνουμε 8 έως 10 ποτήρια νερό ημερησίως και σε περίπτωση που βρισκόμαστε για πολλές ώρες εκτός σπιτιού, να βάζουμε έστω μέσα στην τσάντα μας ή στο αυτοκίνητο ένα μικρό μπουκαλάκι εμφιαλωμένου νερού και να πίνουμε όποτε μπορούμε, προκειμένου να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός μας. Σαφώς, το καλοκαίρι η απαραίτητη ποσότητα κατανάλωσης νερού αυξάνεται στα 12 έως 15 ποτήρια, αφού η εφίδρωση κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων μας είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη.

Κάποιες ποσότητες νερού μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών, όχι όμως από αναψυκτικά ή αλκοολούχα ποτά, γιατί αυτά περιέχουν ζάχαρη ή καφεΐνη που δεν μας ξεδιψούν και μας γεμίζουν με επιπλέον θερμίδες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται σε μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή.