9 Ιανουάριος 2015, 13:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2015, 13:28

Τουλάχιστον έναν όμηρο κρατούν οι εκτελεστές του Charlie Hebdo

  • Τουλάχιστον έναν όμηρο κρατούν οι εκτελεστές του Charlie Hebdo

Πάνοπλοι και αποφασισμένοι για όλα οι μακελάρηδες του Charlie Hebdo βρίσκονται ταμπουρωμένοι στο κτήριο του μικρού τυπογραφείου CTD στην πόλη Νταμαρτέν-αν-Γκελ κρατώντας τουλάχιστον έναν όμηρο, ίσως γυναίκα, και ενώ είναι περικυκλωμένοι από εδάφους και αέρος.


Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τους αδελφούς Σερίφ και Σαϊντ Κουασί να άρπαξαν την όμηρο ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την αστυνομία και αφού πήραν τον έλεγχο του αυτοκινήτου της. Η γυναίκα τους αναγνώρισε και τότε απειλώντας την με τα όπλα τους την υποχρέωσαν να τους ακολουθήσει.

Πηγές της αστυνομίας μιλούν για 20 τραυματίες μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και των δραστών της επίθεσης στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό. Επικεφαλής αστυνομικής μονάδας δήλωσε σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι «είμαστε κοντά στον επίλογο», την στιγμή που διαπραγματευτής έχει προσεγγίσει τους Κουασί ζητώντας τους να αφήσουν ελεύθερο τον όμηρο. Παράλληλα πάνω από το κτήριο πετούν τουλάχιστον πέντε ελικόπτερα της αστυνομίας και σαρώνουν τους χώρους του με θερμικές κάμερες.


Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και για αυτό οι Αρχές ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενώ εκκενώθηκαν και πολλά σχολεία για να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές. Επιπλέον δόθηκε εντολή τα αεροσκάφη που φθάνουν στο Σαρλ ντε Γκολ, το οποίο βρίσκεται 15 χλμ. από το σημείο της επιχείρησης, να προσγειώνονται σε πιο μακρινές πίστες.

Φανερά ανήσυχος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στα Ηλύσια. Στο απόσπασμα που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα εξήγησε ότι η Γαλλία είναι μια ασφαλής χώρα και «θα γίνει ασφαλέστερη με τα περαιτέρω μέτρα που θα ληφθούν. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι προστατευμένοι. Έχουμε αποτρέψει αρκετές απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ περαιτέρω. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να μην στιγματίσουμε ανθρώπους».

Λίγο πριν από την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η χώρα είναι σε πόλεμο «εναντίον της τρομοκρατίας, όχι εναντίον μιας θρησκείας».