9 Ιανουάριος 2015, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2015, 15:47

Εμφύτευμα κάνει παράλυτους να περπατήσουν!

  • Εμφύτευμα κάνει παράλυτους να περπατήσουν!
    Το ηλεκτρονικό νευροπροσθετικό εμφύτευμα με την ονομασία «e–Dura»

Την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να περπατήσουν ξανά δίνουν ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης σε παράλυτους ανθρώπους, με την τοποθέτηση ενός ηλεκτρονικού νευροπροσθετικού εμφυτεύματος με την ονομασία «e–Dura» απευθείας πάνω στη σπονδυλική στήλη.

Το κατασκευασμένο από πυρίτιο εμφύτευμα – το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά σε αρουραίους που έφεραν πολλαπλά τραύματα στη σπονδυλική τους στήλη και κατάφεραν να περπατήσουν μόνοι τους μετά από λίγες εβδομάδες – έτυχε ιδιαίτερα σημαντικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα, διότι μέχρι σήμερα ανάλογα εμφυτεύματα τα οποία είχαν δοκιμαστεί σε άμεση επαφή με τη σπονδυλική στήλη, μετά από λίγο διάστημα προκαλούσαν φλεγμονή και ζημιά στους ιστούς λόγω της ακαμψίας τους. 

Αξίζει, επίσης να αναφερθεί ότι το «e–Dura» είναι βιοσυμβατό, καθώς μιμείται τους μαλακούς ιστούς γύρω από τη σπονδυλική στήλη και το σώμα δεν απορρίπτει την παρουσία του ως ξένη.

Η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής τους καθηγητές Στεφανί Λακούρ και Γρεγκουάρ Κουρτέν σχεδιάζει σύντομα να πραγματοποιήσει αντίστοιχες κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους, ενώ το εμφύτευμα–που προς το παρόν είναι ενσύρματο αλλά αναμένεται να ακολουθήσει και μια πιο εξελιγμένη ασύρματη εκδοχή του–θα λειτουργεί αποτελεσματικά για δέκα περίπου χρόνια προτού χρειαστεί αντικατάσταση.

Η συγκεκριμένη δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Science, όπου μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι μια τέτοια νευροπροσθετική συσκευή θα μπορούσε μελλοντικά να τοποθετηθεί και στον εγκέφαλο και να αξιοποιηθεί επίσης σε περιπτώσεις ασθενών με επιληψία, Πάρκινσον και χρόνιους πονοκεφάλους.