9 Ιανουάριος 2015, 12:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Απρίλιος 2015, 17:18

Υπάρχουν και άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη;

  • Υπάρχουν και άλλοι τάφοι στην Αμφίπολη;
    Ο λόφος Καστά στην Αμφίπολη. Διακρίνεται το στέγαστρο που προστατεύει το ταφικό μνημείο που ανέσκαψε η Κατερίνα Περιστέρη (φωτ.: Σωτήρης Μπαρμπαρούσης / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις έρχεται να προσθέσει η νέα ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με την ανασκαφή της Αμφίπολης. Κι αυτό γιατί ενώ θα πρέπει να περιμένουμε έως τις 20 Ιανουαρίου προκειμένου να μάθουμε την ταυτότητα του νεκρού, η «ακτινογραφία» που έγινε στο λόφο Καστά αφήνει ερωτήματα για το αν υπάρχουν και άλλα ταφικά μνημεία εκτός από αυτό που ανέσκαψε η Κατερίνα Περιστέρη.

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι από τον 20 στρεμμάτων λόφο, οι νέες έρευνες εστιάζουν σε τρία στρέμματα γύρω από τον τάφο που ήδη γνωρίζουμε.

Η ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπό τον καθηγητή Γρηγόρη Τσόκα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος του λόφου συνίσταται από φυσικούς σχηματισμούς. Με βάση τη γεωφυσική διασκόπηση και τη γεωλογική χαρτογράφηση κατασκευάστηκε και ένα ψηφιακό προσομοίωμα (μοντέλο) του εδάφους της περιοχής.

Στο εσωτερικό του λόφου, ωστόσο, οι απεικονίσεις –μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών– εντόπισαν αντιστατικές δομές που χρειάζονται αρχαιολογική διερεύνηση.

Υπουργείο Πολιτισμού: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλες αρχαίες κατασκευές σε αυτά τα σημεία, τρία στο σύνολό τους. Εκεί θα γίνουν ανασκαφικές τομές και μετά ανασκαφή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δυτικά της θόλου και σχεδόν παράλληλα σε οριζόντια τομή, εντοπίστηκε περιοχή υψηλών τιμών «η οποία πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω με ανασκαφική διερεύνηση». Στο σχήμα που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται η οριζόντια τομογραφική εικόνα, στο ανατολικό τμήμα της οποία διακρίνεται η ανωμαλία των υψηλών αντιστάσεων.