9 Ιανουάριος 2015, 10:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2015, 10:46

Η «καλήν χρονιάν» και τα ποντιακά «κάλαντα» του δημάρχου Πατρών

  • Η «καλήν χρονιάν» και τα ποντιακά «κάλαντα» του δημάρχου Πατρών

Την Πρωτοχρονιά το Δημαρχείο Πατρών παρέμεινε ανοιχτό για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας από τον δήμαρχο της πόλης, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος δέχθηκε τις καθιερωμένες ευχές αρχών και πολιτών για ένα καλό και ευτυχισμένο 2015.

Σύμφωνα με το patrasevents.gr, ο δήμαρχος της Πάτρας μετά τις ευχές που αντάλλαξε με τον Μητροπολίτη αναφέρθηκε στα δικά του βιώματα ως παιδί. Ο Κώστας Πελετίδης, που ως γνωστόν έχει καταγωγή από τον Πόντο, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια τότε που ψάλλοντας τα κάλαντα τα παιδιά εύχονταν «καλήν χρονιάν» ενώ αναφέρονταν και στην «κακήν χρονιάν», αυτή που πέρασε.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος, το βασικό ερώτημα που βασάνιζε τα αθώα παιδιά ήταν γιατί κάθε φορά ο προηγούμενος χρόνος να αποκαλείται «κακήν χρονιάν», και ευελπιστούσαν σε «καλήν χρονιάν» με την έλευση του νέου έτους.

Η εξήγηση που δινόταν από τους μεγαλύτερους ήταν πως για τους φτωχούς, τους βασανισμένους και κατατρεγμένους κάθε χρονιά είχε δυστυχία, στερήσεις, αδικίες, φτώχεια και βάσανα. Έτσι, η «καλήν χρονιάν» αποτελούσε προνόμιο μόνο των πλουσίων, των ολίγων.

Φαίνεται πως ο δήμαρχος έψαλε τα δικά του ποντιακά κάλαντα μέσω αυτής της εξομολόγησης στους παρευρισκομένους.