8 Ιανουάριος 2015, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2015, 12:26

Οι Μωμόγεροι αναστάτωσαν τους δρόμους της Ανατολής Ιωαννίνων (φωτο)

  • Οι Μωμόγεροι αναστάτωσαν τους δρόμους της Ανατολής Ιωαννίνων (φωτο)

Το εντυπωσιακό ποντιακό δρώμενο με τίτλο «Μωμόγεροι στους δρόμους της Ανατολής» αναβίωσε ανήμερα των Θεοφανίων, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου, στην Ανατολή Ιωαννίνων.

Το έθιμο έρχεται από τη Λιβερά της Τραπεζούντας, όπου πέραν των χριστιανικών εορτών του Δωδεκαημέρου, οι Μωμόγεροι με τη σάτιρα, το χορό και το τραγούδι υπενθύμιζαν τη δύναμη της ελεύθερης συλλογικής έκφρασης.

Στην Ανατολή Ιωαννίνων, τέταρτης γενιάς Πόντιοι ακολουθούν το έθιμο και διατηρούν το χαρακτήρα του. Η έναρξη της πομπής έγινε από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και οι συμμετέχοντες στο δρώμενο περιφέρθηκαν στους δρόμους και τις πλατείες, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία της Ανατολής όπου ακολούθησε γλέντι με ποντιακά εδέσματα, προσφορά της βιοτεχνίας παραδοσιακών προϊόντων «Βερμίου γης» και των γυναικών της Αδελφότητας Ποντίων και Μικρασιατών Ηπείρου.

Στη διαδρομή που ακολούθησαν οι μεταμφιεσμένοι, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων, κάποιοι από τους κατοίκους είχαν στρώσει τραπέζια με κεράσματα, όπως τσίπουρο και παραδοσιακούς μεζέδες και γλυκά, και κερνούσαν τους συμμετέχοντες και όσους παρακολουθούσαν τα δρώμενα, με τους Μωμόγερους να εύχονται στον σπιτονοικοκύρη «Υείαν και ευλοΐαν, και καλιχρονίαν».

Gallery