8 Ιανουάριος 2015, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2015, 09:28

Παραδόθηκε ο ένας δράστης του μακελειού στο Charlie Hebdo

  • Παραδόθηκε ο ένας δράστης του μακελειού στο Charlie Hebdo

Η επόμενη μέρα βρίσκει πνιγμένη στα δάκρυα τη Γαλλία και παγωμένη την υφήλιο, που ακόμα δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το μακελειό στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, στην καρδιά του Παρισιού και τον άδικο τρόπο με τον οποίο χάθηκαν 12 άνθρωποι και ακόμα 10 δίνουν τραυματισμένοι μάχη για τη ζωή τους.

Οι αστυνομικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δυο φερόμενων βασικών δραστών, των Σαϊντ Κουατσί και Σαρίφ Κουατσί, ενώ ο τρίτος ύποπτος, ο Χαμίντ Μουράντ παραδόθηκε πριν από λίγες ώρες σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής Σαρλβίλ-Μεζιέρ, 230 χλμ βορειανατολικά του Παρισιού.

Το τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο νεαρός αποφάσισε να παραδοθεί αφότου είδε ότι είχε αναρτηθεί το όνομά του στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι έχουν συλληφθεί και άτομα από τον κύκλο των άλλων δύο δραστών.

Οι Κουατσί, σύμφωνα με έγγραφό της γαλλικής Ασφάλειας, είναι αδέρφια και ήταν γνωστοί στην αστυνομία για τις εξτρεμιστικές απόψεις τους και την δράση τους. Έχουν γεννηθεί στο Παρίσι, ενώ ο Μουράντ είναι από τη Ρεμς. Τα αδέρφια έχουν καταδικαστεί και στο παρελθόν με κατηγορίες για τρομοκρατία. Στον Σερίφ Κουατσί έχουν απαγγελθεί κατηγορίες το 2005 για την ανάμειξή του σε τρομοκρατική οργάνωση, λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Ιράκ, με σκοπό να ενταχθεί σε ομάδα ισλαμιστών μαχητών. Καταδικάστηκε το 2008 σε 18 μήνες φυλάκιση.

Ήδη στον διεθνή Τύπο κυκλοφορούν οι φωτογραφίες των Κουατσί, με την επισήμανση ότι πρόκειται για «οπλισμένα και πολύ επικίνδυνα» άτομα. Στις έρευνες της γαλλικής αστυνομίας συμμετέχουν και άνδρες του FBI, ενώ περίπου 800 στρατιώτες έχουν επιφορτιστεί με την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή του Παρισιού.