7 Ιανουάριος 2015, 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2015, 19:18

Η ολόλευκη Νίκη της Σαμοθράκης έκανε το… θαύμα της!

  • Η Νίκη της Σαμοθράκης πρωταγωνιστεί σε μεγάλη έκθεση στο Λούβρο
    Φωτ: Horacio Villalobos (ΕPA)

Τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση οι υπεύθυνοι του Λούβρου καθώς το 2014 το παριζιάνικο μουσείο ήταν πρώτο σε επισκεψιμότητα σε όλο κόσμο. «Ηθική αυτουργός» για την άνοδο του αριθμού των επισκεπτών θεωρείται η ολόλευκη πλέον Νίκη της Σαμοθράκης.

Οι εργασίες συντήρησης που έγιναν στο διάσημο άγαλμα ώστε να αποκατασταθεί το αρχικό λευκό του χρώμα κράτησαν περίπου 10 μήνες. Ως έργο θεωρήθηκε δύσκολο και πολυέξοδο.

«Είμαστε η πρώτη γενιά που είδαμε τη Νίκη από κοντά. Η πλειοψηφία των ερευνητών εργάζεται με φωτογραφίες. Εξίσου άγνωστο είναι και το “πλοίο” που χρησιμεύει ως βάθρο», δήλωνε ο πρόεδρος του Λούβρου Ζακ Λουί Μαρτινέζ με αφορμή τις εργασίες συντήρησης.

Μόνο για τη σκαλωσιά που εγκαταστάθηκε χρειάστηκαν 3 εκατ. ευρώ ενώ για το συνολικό ποσό που απαιτήθηκε συγκεντρώθηκαν δωρεές από όλο τον κόσμο. «Το μνημείο μιλάει σε πολλούς ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Και οι αριθμοί φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν τον επικεφαλής του Λούβρου αφού το μουσείο την περσινή χρονιά δέχτηκε 9,3 εκατ. επισκέπτες οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν Αμερικανοί, Κινέζοι, Ιταλοί και Βραζιλιάνοι. Το ενδιαφέρον δε ήταν πως ο μεγαλύτερος αριθμός των επισκεπτών είχε ηλικία κάτω των 30 ετών. 

Η Νίκη της Σαμοθράκης θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα εκθέματα στο Λούβρο. Βρίσκεται σε ξεχωριστή θέση μέσα στο μουσείο και υπολογίζεται ότι περίπου το 70% των επισκεπτών ανεβαίνει τη σκάλα για να τη θαυμάσει και να τη βγάλει φωτογραφίες.