Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Γιώργο Καρατζαφέρη

  • Ποινική δίωξη για κακούργημα στον Γιώργο Καρατζαφέρη
    Φωτογράφος: Νίκος Αρβανιτίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες άσκησαν αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στον Γιώργο Καρατζαφέρη έπειτα μετά παραγγελία της Βουλής. Παράλληλα, του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για συμμετοχή σε off shore εταιρεία.

Πλέον η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί σε εφέτη–ανακριτή, τον οποίο αναμένεται να ορίσει την Πέμπτη η Ολομέλεια Εφετών που συγκαλείται για αυτό το λόγο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που καλείται να αντικρούσει, ο Γ. Καρατζαφέρης κατηγορείται ότι έλαβε ποσό 1,6 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο δόσεις (το 2007 και το 2008) μέσω της υπεράκτιας εταιρίας με την επωνυμία Catalina LTD της οποίας φέρεται ιδιοκτήτης μαζί με τον γιο του.

Τα χρήματα φαίνεται να έχουν εμβαστεί από τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Τσάτσο που μαζί με τον Σταύρο Κομνόπουλο εμφανίζονται ως μεσολαβητές για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου Super Puma στα τέλη του 2000, με κόστος περίπου 64 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «χρεώνεται» και η ύπαρξη ακόμα μίας υπεράκτιας εταιρίας με την επωνυμία Homeric TCI.

Στο μεταξύ, ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή καλούνται από τις 12 Ιανουαρίου, οι δύο προαναφερόμενοι επιχειρηματίες, Αλ. Τσάτσος και Στ. Κομνόπουλος, καθώς και τρεις πρώην αξιωματικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση των τεσσάρων ελικοπτέρων. Οι δικαστικές Αρχές, βάσει της χαρτογράφησης λογαριασμών και χρημάτων, εκτιμούν ότι για την επίμαχη αγορά έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ποσού 5,5 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων αποτελούν τα 1,6 εκατ. για τα οποία ελέγχεται ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

Οι πέντε κληθέντες από τον Γ. Μαλλή αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.