7 Ιανουάριος 2015, 17:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2015, 17:18

Charlie Hebdo: Ποια είναι τα 4 ιστορικά στελέχη που δολοφονήθηκαν

  • Charlie Hebdo: Ποια είναι τα 4 ιστορικά στελέχη που δολοφονήθηκαν
    Από αριστερά: Ζορζ Βολίνσκι (Wolinski), Στεφάν Σαρμπονιέ (Charb), Μπερνάρ Βελάκ (Tignous) και Ζαν Καμπί (Cabu)

Τέσσερις ιστορικοί γελοιογράφοι είναι μεταξύ των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo.  

Πρόκειται για τους Βολίνσκι (Wolinski), Σαρμπ (Charb), Τινιού (Tignous) και Καμπί (Cabu) όπως ήταν τα ψευδώνυμα με τα οποία υπέγραφαν τα σκίτσα τους.

Τον κορυφαίο Γάλλο κομίστα Ζορζ Βολίνσκι το ελληνικό κοινό τον γνώρισε τη δεκαετία του ’80 μέσα από τα περιοδικά Βαβέλ και Παραπέντε. Γεννημένος στην Τύνιδα από Πολωνό πατέρα και Ιταλίδα μητέρα, ξεχώριζε για το απέριττο σκίτσο και τη σαρκαστική πένα του. Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ροές το βιβλίο του Σκέψεις στο οποίο –μεταξύ άλλων– έγραφε: «Οι γυναίκες είναι σαν τα πούρα· το καλύτερό τους είναι το άναμμα».

Ο Στεφάν Σαρμπονιέ, γνωστός ως Σαρμπ, ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού από το 2009. Αμετανόητος υποστηρικτής της ελευθερίας του λόγου, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούσε παντού με αστυνομική συνοδεία. «Τα σχέδια αυτά θα σοκάρουν όσους θέλουν να σοκαριστούν διαβάζοντας μια εφημερίδα που δεν διαβάζουν ποτέ», δήλωνε με αφορμή την απόφαση του περιοδικού να δημοσιεύσει σκίτσα με τον προφήτη Μωάμεθ. Πρόσθετε δε ότι τα σκίτσα εκείνα δεν ήταν πιο «προκλητικά» απ’ ό,τι συνήθως. «Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί πρόκληση;», ρωτούσε χαρακτηριστικά.

Πίσω από το ψευδώνυμο Τινιού βρισκόταν ο Γάλλος Μπερνάρ Βελάκ. Ήταν 58 ετών και σκίτσα του φιλοξενούνταν στα επίσης γνωστά περιοδικά Marianne και Fluide Glacial.

O τέταρτος της παρέας των βετεράνων σκιτσογράφων ήταν ο Ζαν Καμπί (Cabu), που στις 13 Ιανουαρίου θα γιόρταζε τα 77α γενέθλιά του.