7 Ιανουάριος 2015, 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2015, 15:46

Προκαταρκτική εξέταση για τον βομβαρδισμό του ARAEVO στη Λιβύη

  • Προκαταρκτική εξέταση για τον βομβαρδισμό του ARAEVO στη Λιβύη

Τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των δυο ναυτικών, ενός Έλληνα και ενός Ρουμάνου, μελών του πληρώματος του δεξαμενόπλοιου ARAEVO που δέχθηκε αεροπορική επίθεση από μαχητικό της Λιβύης στις 4 Ιανουαρίου ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι Ντέρνα, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά.

Με την προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε ήδη στον Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά, ο οποίος έχει αναλάβει την προανάκριση, ζητείται συγκεκριμένα να διερευνηθεί επιπλέον πώς χάθηκαν οι δυο ναυτικοί, μετά και από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι αξιωματικοί του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης είχαν δηλώσει ότι το πλοίο είχε προειδοποιηθεί να μην εισέλθει στο λιμάνι, ισχυριζόμενοι ότι μεταφέρει ισλαμιστές μαχητές.

Πάντως τη συγκεκριμένη πληροφορία που μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει διαψεύσει με ανακοίνωσή της, ήδη από την πρώτη στιγμή, η διαχειρίστρια εταιρία Aegean Shipping Enterprises CO.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, το δεξαμενόπλοιο ARAEVO ήταν ναυλωμένο από την Κρατική Εταιρεία Πετρελαίων της Λιβύης National Oil Corporation of Libya τα τελευταία 10 χρόνια, για τη μεταφορά πετρελαιοειδών προϊόντων εντός λιμανιών της λιβυκής επικράτειας. Οι αρμόδιες Αρχές, τοπικές και εθνικές ήταν απολύτως ενημερωμένες για τις κινήσεις του πλοίου, τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Ρητά και κατηγορηματικά διαψεύδεται “αναφορά” περί δήθεν άρνησης και μη συμμόρφωσης του πλοίου σε διαταγές να σταματήσει μόλις προσεγγίσει το λιμάνι της Ντέρνα για να επιβεβαιωθεί το φορτίο του. Το πλοίο είχε καταπλεύσει στο λιμάνι την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 18:00 μ.μ., δηλαδή δύο μέρες πριν από το συμβάν, και είχε ποντίσει την άγκυρά του αναμένοντας τον πλοηγό για να μετακινηθεί και προσδεθεί στην προβλήτα εκφόρτωσης εντός του λιμανιού για την εκφόρτωση φορτίου μαζούτ για τον εφοδιασμό του τοπικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το εν λόγω φορτίο είχε φορτωθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 από τα Κρατικά Διυλιστήρια στο λιμάνι Μάρσα Ελ Μπρέγκα» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση της η Aegean Shipping Enterprises CO.

Το δεξαμενόπλοιο αναμένεται να καταπλεύσει στις 18:00 μ.μ. απόψε στο λιμάνι του Πειραιά και οι σοροί των δυο ναυτικών να μεταφερθούν στο νοσοκομείο για τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής. Στο πλευρό των οικογενειών του Έλληνα και του Ρουμάνου ναυτικού που έχασαν άδικα τη ζωή τους αλλά και των τραυματιών βρίσκεται η διαχειρίστρια εταιρία του δεξαμενόπλοιου, η οποία μέσω της ανακοίνωσής της υποσχέθηκε «να εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό, τη δικαστική δίωξη και τιμωρία των υπαιτίων του διαπραχθέντος εγκλήματος».

Χθες το βράδυ, οι ΗΠΑ καταδίκασαν τον βομβαρδισμό του ARAEVO. Δια στόματος της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, η Ουάσιγκτον ανέφερε ότι «η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη εναντίον εμπορικών συμφερόντων επιδεινώνει μια σύγκρουση που είναι στην ουσία της πολιτική. Οι ΗΠΑ θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας για να βοηθήσουν τον λιβυκό λαό να εγκαθιδρύσει ένα σύστημα διακυβέρνησης ανοιχτό σε όλα τα κόμματα».