7 Ιανουάριος 2015, 12:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2015, 14:46

Χιόνι και παγετός κρατούν κλειστούς δρόμους και χωριά αποκλεισμένα

  • Χιόνι και παγετός κρατούν κλειστούς δρόμους και χωριά αποκλεισμένα
    Φωτογράφος Ηλίας Μάκος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Προβλήματα στις μετακινήσεις, και όχι μόνο, συνεχίζει να προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει από τη Δευτέρα την Ελλάδα. Μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου παραμένουν κλειστά, ενώ σε πάρα πολλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη. Χωρίς ρεύμα είναι από την Τρίτη η Τήνος, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση υπάρχουν και στην Κρήτη, στους ορεινούς οικισμούς των δήμων Σφακίων, Καντάνου, Σελίνου και Ομαλού. 

Στην Αττική, κλειστή συνεχίζει να παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας από το Τελεφερίκ έως το καζίνο, η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο 414 έως τον Άγιο Πέτρο, η λεωφόρος Χασιάς-Δερβενοχωρίων στο ύψος της Μονής Κλειστών, και στην Καισαριανή η θέση Καλοπούλα. Αλυσίδες χρειάζονται όσοι κινούνται στην περιφερειακή οδό Βαρυμπόμπης-Κατσιμιδίου από το ύψος της ταβέρνας «Θέα», στη λεωφόρο Διονύσου από τον αριθμό 20 στο ρεύμα προς Μαραθώνα και στην είσοδο των Θρακομακεδόνων από το Ολυμπιακό Χωριό.

Στη Μακεδονία, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) καθώς και ο δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας. Στην Πελοπόννησο, κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Περιστέρας Ακράτας - Καλαβρύτων και η Κρεμαστής-Λαμπόκαμπου έως το 4ο χλμ.

Η Τροχαία απαγορεύει την κίνηση των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην παλιά εθνική Θηβών-Ελευσίνας και στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας-Αιδηψού από το 16ο έως το 51ο χλμ.

Στην Εύβοια κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Χαλκίδας-Καρύστου από τη διασταύρωση Λεπούρων έως την Κάρυστο και η επαρχιακή οδός Γυμνού-Σέττας.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, ωστόσο, εντοπίζονται στην Κρήτη όπου κλειστοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στα ορεινά χωριά των Χανίων, του Λασιθίου και του Ρεθύμνου. Επτά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα στο Ηράκλειο (Ασκοί, Αμαριανό, Ξυδάς, Κασταμονίτσα, Μαθιά, Γεράκι και Αρμάθα), είκοσι οικισμοί στο Λασίθι (Κρυγίων Σητείας, Σελακάνων Ιεράπετρας) και 18 χωριά στο δήμο Οροπεδίου. Αποκλεισμένα είναι και τρία δημοτικά διαμερίσματα (Αμυγδαλοί, Ζένια και Μέσα Ποταμοί) που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής από Νεάπολη προς οροπέδιο Λασιθίου. Στα Χανιά, είναι αποκλεισμένοι οι εξής οικισμοί: Κουστογέρακο και Λειβαδάς (Δήμου Καντάνου και Ανατολικού Σελίνου), καθώς και οικισμός Καρέ (Δήμου Αποκορώνου).

Αποκλεισμένα χωριά υπάρχουν επίσης στην Άνδρο (Αποικία, Βουρκωτή, Μέσα Βούνι, Έξω Βούνι, Κόχυλος, Πίτροφος, Παλαιοχώρα, Απρόβατο και Άρμη) και στην Τήνο (Φαλατάδος, Στενή, Τριπόταμος, Κάρδιανη, Υστέρνια, Πάνορμος, Πύργος και Κώμη).

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά πού χρειάζονται αλυσίδες σε Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά, Πελοπόννησο, νότιο Αιγαίο και Κρήτη.