7 Ιανουάριος 2015, 10:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2015, 10:13

Η επίθεση γυναίκας καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα απέναντι από την Αγια-Σοφιά

  • Η επίθεση γυναίκας καμικάζι σε αστυνομικό τμήμα απέναντι από την Αγια-Σοφιά

Η ακροαριστερή τουρκική οργάνωση DHKP-C ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση γυναίκας καμικάζι εναντίον αστυνομικού τμήματος χθες, στο Σουλτάναχμετ της Κωνσταντινούπολης, από την οποία σκοτώθηκε εκτός από τη γυναίκα και ένας αστυνομικός.

H γυναίκα καμικάζι μπήκε μέσα στο αστυνομικό τμήμα, το οποίο βρίσκεται απέναντι από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, λέγοντας στα αγγλικά πως είχε χάσει το πορτοφόλι της και στη συνέχεια ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη, μέσα στο τριώροφο κτήριο.

Σε δήλωση που αναρτήθηκε ώρες μετά την επίθεση στον ιστότοπο «Η κραυγή του λαού», η οργάνωση αναφέρει πως η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του κυβερνώντος κόμματος AKP για το φόνο του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν, ο οποίος υπέκυψε πέρυσι το Μάρτιο αφού παρέμεινε εννέα μήνες σε κώμα εξαιτίας τραύματος στο κεφάλι που υπέστη στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης.

«Είναι το ίδιο κράτος το οποίο πυροβόλησε τον Μπερκίν Ελβάν και προστατεύει τους κλέφτες υπουργούς», αναφέρεται στη δήλωση, προφανής αναφορά στην απόφαση κοινοβουλευτικής επιτροπής χθες να μην παραπεμφθούν σε δικαστήριο τέσσερις πρώην υπουργοί που κατηγορούνται για διαφθορά. Την απόφαση θεωρεί και η αντιπολίτευση ως συγκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ.

Η έρευνα για διαφθορά, που άρχισε στις 17 Δεκεμβρίου στην Τουρκία, αφορά τον ενδότερο κύκλο του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είχε οδηγήσει στην παραίτηση των υπουργών Οικονομίας, Εσωτερικών και Πολεοδομίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν μέλη του κυβερνώντος AKP, ψήφισε τη Δευτέρα να μην παραπέμψει σε δίκη τους τέσσερις πρώην υπουργούς, μια απόφαση που η αντιπολίτευση επέκρινε ως συγκάλυψη ενός από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί ποτέ στην Τουρκία.