6 Ιανουάριος 2015, 21:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2015, 21:59

Νέες έρευνες και νέες προκλήσεις από το Barbaros στην Κύπρο

  • Νέες έρευνες και νέες προκλήσεις από το Barbaros στην Κύπρο

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ «βγάζοντας» ξανά το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το τουρκικό σκάφος απέπλευσε από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου όπου είχε πάει για ανεφοδιασμό, κατόπιν ανανέωσης της ναυτικής οδηγίας (NAVTEX) και σύμφωνα με κυπριακές πηγές κινείται στο οικόπεδο 9 όπου γίνονται γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου.

Τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αφού η Κύπρος συνεχίζει τις γεωτρήσεις θα το κάνει και η δική τους πλευρά, ενώ αναφέρθηκαν με υποτιμητικό τρόπο στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, να ανασταλούν επ’αόριστον οι διαπραγματεύσεις εφόσον η Τουρκία δεν δίνει διαβεβαιώσεις ότι θα σεβαστεί στην κυπριακή κυριαρχία.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή του το «υπουργείο Εξωτερικών» των Κατεχομένων, κάλεσε τον Κύπριο πρόεδρο να «εγκαταλείψει τις μονομερείς ενέργειες, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις και να είναι υποβοηθητικός στη δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας για επιτυχία των συνομιλιών».

Την απογοήτευσή του για την κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου και την απροκάλυπτη προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αντί της προσπάθειας αποκλιμάκωσης βλέπουμε να προκαλείται και πάλι ένταση σε μια περιοχή που βρίσκεται πολύ κοντά στις εστίες όλων των ανοικτών κρίσεων στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.