6 Ιανουάριος 2015, 19:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2015, 19:43

Άγγλος κατηγορείται για τη δολοφονία του Έλληνα καθηγητή στο Λονδίνο

  • Άγγλος κατηγορείται για τη δολοφονία του Έλληνα καθηγητή στο Λονδίνο
    Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Έλληνας καθηγητής

Δικαστήριο του Λονδίνου απήγγειλε κατηγορίες στον 29χρονο Μαρκ Ντουέιν Πάτεν για τη δολοφονία του Έλληνα καθηγητή Μενέλαου Αλυγιζάκη, τα ξημερώματα του Σαββάτου στην περιοχή Γουάτερλου του Λονδίνου.

Επισήμως τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα, ωστόσο το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε ότι οι δυο άνδρες διαπληκτίστηκαν σε μπαρ της περιοχής, από όπου ο 43χρονος καθηγητής και η παρέα του έφυγαν για να μη δοθεί συνέχεια στο θέμα. Όμως ο Πάτεν τους ακολούθησε και σε μια στάση λεωφορείου έξω από το σταθμό του Γουάτερλου, χτύπησε θανάσιμα το θύμα στο κεφάλι. Όταν έφθασαν οι πρώτες βοήθειες ήταν ήδη πολύ αργά.

Από την πρώτη στιγμή έγινε γνωστό ότι η αστυνομία συνέλαβε τον 29χρόνο «σε κοντινή απόσταση» από το συμβάν και ότι από τότε «κρατείται σε αστυνομικό τμήμα του νότιου Λονδίνου». Για το συμβάν έχουν καταθέσει πολλοί μάρτυρες, αλλά σύμφωνα με τον επιθεωρητή Γουίλ Ρέινολντς «θα θέλαμε να ακούσουμε κι άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν στην περιοχή ή που περνούσαν από εκεί την ώρα του συμβάντος και μπορεί να είδαν ή να άκουσαν κάτι που θα μας βοηθήσει στις έρευνες».

Η σορός του Μενέλαου Αλυγιζάκη, που σύμφωνα με την Σκότλαντ Γιάρντ βρισκόταν στο Λονδίνο για διακοπές και σε λίγες μέρες θα επέστρεφε στην Αθήνα, είναι στο νεκροτομείο του Γκρίνουιτς και αναμένεται να μεταφερθεί στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών.

Αγαπητός στους μαθητές του

Ο 43χρονος καθηγητής δίδασκε φυσική, μαθηματικά, χημεία και ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα τελευταία χρόνια εργάζονταν στο Κολέγιο Αθηνών ενώ από το 2004 ως το 2007 και από το 2009 έως το 2012 δίδαξε και σε σχολεία της Αγγλίας. Εδώ και 25 χρόνια διατηρούσε το δικό του στούντιο μουσικής, κλασσικός πιανίστας και ο ίδιος.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος, φίλος του από τα χρόνια που ο Αλυγιζάκης ζούσε και εργαζόταν στο Λονδίνο, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ήταν πολύ καλός άνθρωπος. Είχε πάθος για τη μουσική και την επιστήμη. Συχνά συζητούσαμε για φυσική και μαθηματικά. Του άρεσε πολύ να διδάσκει και συχνά μιλούσε για τους μαθητές του και για τα νέα μυαλά που συναντούσε μέσα στην αίθουσα. Αν και είχα να τον δω πολύ καιρό, καθώς είχε επιστρέψει στην Αθήνα, θα τον θυμάμαι πάντα ως ένα άνθρωπο που είχε πολλά ενδιαφέροντα και όρεξη για τη ζωή».

Οι μαθητές του από το Κολέγιο Αθηνών συγκλονισμένοι από το χαμό του δημιούργησαν σελίδα στο Facebook στη μνήμη του. Εκεί κάνουν λόγο για έναν σπουδαίο καθηγητή και πραγματικά καλό άνθρωπο. Ανάλογα σχόλια κάνουν σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης για τον "κύριο Μελ" και οι μαθητές που είχε στα βρετανικά σχολεία όπου δίδαξε τα προηγούμενα χρόνια.