6 Ιανουάριος 2015, 17:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2015, 18:54

Καθαγιάστηκαν τα νερά σε Φανάρι και Αυστρία

  • Καθαγιάστηκαν τα νερά σε Φανάρι και Αυστρία

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε ανήμερα των Φώτων στην καθιερωμένη τελετή του καθαγιασμού των υδάτων στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Παρά το διαπεραστικό κρύο περισσότεροι από είκοσι κολυμβητές βούτηξαν από τέσσερις βάρκες στα παγωμένα νερά του Κεράτιου Κόλπου για να πιάσουν τον Σταυρό.

Τα κατάφερε όμως μόνο ένας, ο Βούλγαρος Τεοντόρ Πασέβ. Προσκυνητές και επισκέπτες που βρίσκονταν είτε σε πλωτά μέσα, είτε στην αποβάθρα του Φαναρίου ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και έλεγαν ευχές στον «φωτισμένο» τυχερό της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μεταξύ των κολυμβητών που συναγωνίστηκαν για να ανασύρουν τον Σταυρό ήταν και πολλοί νεαροί Τούρκοι.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Τα Θεοφάνεια στην Αυστρία

Με λαμπρότητα και για ένατη στη σειρά χρονιά γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην Αυστρία. Η ρίψη του Τίμιου Σταυρού έγινε μετά τον καθαγιασμό των υδάτων στο Δούναβη στη Βιέννη.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Ελληνοορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας, Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιου, στο Κανάλι του Δούναβη στη γέφυρα δίπλα από την ιστορική Συνοικία των Ελλήνων, στο κέντρο της Βιέννης. Παρόντες εκπρόσωποι των ελληνικών και κυπριακών υπηρεσιών, με επικεφαλής την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη, και πολλοί ομογενείς.

Νωρίτερα είχε τελεστεί θεία λειτουργία για την εορτή των Θεοφανείων στον ελληνοορθόδοξο καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας στην Συνοικία των Ελλήνων, όπου στεγάζεται και η Ελληνική Εθνική Σχολή, το αρχαιότερο εν λειτουργία ελληνικό σχολείο εκτός Ελλάδας.