6 Ιανουάριος 2015, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2015, 15:58

Μαντίλα και χαστούκι, TV και λογοκρισία στη σύγχρονη Τουρκία

  • Μαντίλα και χαστούκι, TV και λογοκρισία στη σύγχρονη Τουρκία

Της Λιλής Καρακώστα*

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Τούρκων δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ όπερα ή μπαλέτο, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως οι γυναίκες πρέπει που και που να… συνετίζονται με ένα χαστούκι!

Αυτά και άλλα πολλά αποκάλυψε η έρευνα με τίτλο «Οδηγός για να κατανοήσουμε τη σημερινή Τουρκία», που πραγματοποίησε η εταιρεία «Ipsos» σε δείγμα 16.000 κατοίκων σε όλη την Τουρκία και δημοσιεύτηκε στον τουρκικό Τύπο.

Επιχειρώντας μια ενδιαφέρουσα «ακτινογραφία» της σημερινής Τουρκίας, η έρευνα προσπάθησε να αποκαλύψει ποια είναι τα ενδιαφέροντα των σημερινών Τούρκων καθώς και ποιες είναι οι απόψεις τους για τη ζωή.

TV και ξερό ψωμί η καθημερινότητα του Τούρκου

Στο ερώτημα αυτό, συντριπτικό ποσοστό που αγγίζει το 84% απαντά πως περνά τον ελεύθερο χρόνο του παρακολουθώντας τηλεόραση! Το 65% δήλωσε πως παρακολουθεί ειδήσεις, ενώ το 62% ανέφερε πως παρακολουθεί φανατικά τουρκικές σαπουνόπερες. Το 41% δήλωσε πως παρακολουθεί τηλεπαιχνίδια στην τηλεόραση, ενώ το 40% ότι βλέπει οποιοδήποτε τηλεοπτικό πρόγραμμα πετύχει πάνω στο ζάπινγκ.

Ανάμεσα στο γυναικείο κοινό, η δημοφιλέστερη ενασχόληση στο σπίτι ήταν τα τουρκικά σίριαλ, σε ποσοστό 77%!

Πολιτισμού... συνέχεια με το απίστευτο 96% να δηλώνει πως δεν έχει ποτέ παρακολουθήσει όπερα ή μπαλέτο. Επίσης, 80% δηλώνει ότι ποτέ δεν έχει πάει θέατρο, 73% ότι δεν έχει ποτέ παρακολουθήσει συναυλία και 56% πως απέχει πλήρως από το σινεμά!

Ο ελεύθερος χρόνος φαίνεται πως γεμίζει διαφορετικά για τους Τούρκους από ό,τι για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς, το 68% δηλώνει πως δεν σερφάρει στο διαδίκτυο, το 45% πως δεν διαβάζει βιβλία, το 29% πως δεν ακούει ποτέ ραδιόφωνο, το 28% ότι δεν διαβάζει ποτέ εφημερίδα και 24% πως δεν ακούει ποτέ μουσική. Και αν εκπλήσσεστε από όλα αυτά, έχει και άλλα... 

Το 61% δηλώνει πως ναι, κάποιες ιστοσελίδες θα πρέπει να λογοκρίνονται ή να κλείνουν και το 60% πως τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να λογοκρίνονται.

Γυναίκα, μαντίλα και χειραφέτηση

Οι φοιτήτριες μπορούν να φορούν μαντίλα στο πανεπιστήμιο, αναφέρει το 70%, ενώ το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και για τις γυναίκες που εργάζονται στο Δημόσιο, όπως αναφέρει το 57%. Το 71% δηλώνει πως εκτελεί με συνέπεια τα θρησκευτικά του καθήκοντα, το 60% ότι πάντα φορά μαντίλα όταν βγαίνει έξω, ενώ μικρότερο ποσοστό –το 37%– την φορά όταν είναι μέσα στο σπίτι. Το 38% των γυναικών δηλώνει πως δεν φορά ποτέ μακιγιάζ. Σχεδόν οι μισοί Τούρκοι –ποσοστό 46%– αναφέρουν πως είναι σημαντικό οι γυναίκες τους να φορούν μαντίλα, ενώ το 56% δηλώνει πως δεν επιτρέπει σε κανέναν να τους βγάζει ολόσωμες φωτογραφίες, παρά μόνο πρόσωπο ή έστω μπούστο.

Η χειραφέτηση της γυναίκας φαίνεται πως έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει στη γειτονική χώρα, καθώς στην ερώτηση, αν η άδεια του συζύγου είναι απαραίτητη για να εργαστεί μια γυναίκα, το 69% των ανδρών ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά. Οι γυναίκες τι λένε όμως; Ναι στην άδεια δηλώνει το 57%!.

Όσο για το καλύτερο; Σας το φυλάξαμε για το τέλος. «Θα πρέπει να χαστουκίζονται οι γυναίκες, αν είναι απαραίτητο;» ρωτά ο πονηρός ερευνητής. Ένας στους πέντε Τούρκους απαντά «ναι» ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 18%.

* Η Λιλή Καρακώστα είναι δημοσιογράφος.