5 Ιανουάριος 2015, 11:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2015, 11:58

Πού και πώς θα χτυπούσε ο Ξηρός για να έχει θύματα

  • Φυλακές Κορυδαλλού: Η ΕΚΑΜ απέτρεψε απόδραση βαρυποινίτη
    Οι φυλακές Κορυδαλλού
  • Πού και πώς θα χτυπούσε ο Ξηρός για να έχει θύματα
    Από την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στην Ευελπίδων
  • Πού και πώς θα χτυπούσε ο Ξηρός για να έχει θύματα
    Μερικά από τα όπλα που βρέθηκαν στη γιάφκα της Αναβύσσου

Αιματηρό χτύπημα στην καρδιά των φυλακών Κορυδαλλού φαίνεται να σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός, με στόχο να απελευθερώσει μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς και κάποιους πολύ γνωστούς ποινικούς κρατουμένους, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η ΕΛΑΣ.

Το σχέδιο του καταδικασμένου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη δραπέτη, σύμφωνα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλη Κικίλια και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημ. Τσακνάκη, θα υλοποιούνταν μάλλον με τη βοήθεια ασύλληπτων μελών της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.  

Οι αρχές αναλύοντας σχεδιαγράμματα που βρήκαν στη γιάφκα της Αναβύσσου, εκτιμούν ότι ο Ξηρός και οι συνεργοί του θα παγίδευαν κλεμμένο βαν με περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης ώστε να ανατινάξουν την πρώτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Σε ένα δεύτερο βαν θα βρισκόταν ο Ξηρός μαζί με τους «συντρόφους» του και όλοι μαζί μετά την έκρηξη θα έμπαιναν στο σωφρονιστικό κατάστημα για να απελευθερώσουν τους «στόχους».

Στις σημειώσεις που φέρεται να είχε κάνει ο Χ. Ξηρός και έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές αναφέρεται μάλιστα «... πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει εάν η εξωτερική φρουρά αντιδράσει», υπονοώντας ότι προκειμένου να πετύχει το σχέδιο θα έπρεπε όλοι να είναι έτοιμοι να χυθεί αίμα. Κι εφόσον όλα θα πήγαιναν καλά, είχε προβλεφθεί η αλλαγή αυτοκινήτων που θα ήταν τοποθετημένα από πριν σε καίρια σημεία.

Όπως προκύπτει από τον όγκο των εκρηκτικών και των όπλων, από τους χάρτες της Αθήνας και σε συνδυασμό με τις σημειώσεις για την κατασκευή σύνθετης βόμβας με παγίδευση αυτοκινήτου που βρέθηκαν στο σπίτι της Αναβύσσου, ο Χριστόδουλος Ξηρός και οι συνεργοί του προετοίμαζαν μεγάλο χτύπημα και με πρόθεση να αφήσουν πίσω τους θύματα.

Στη γιάφκα λέγεται ότι βρέθηκαν επίσης χάρτες της Ηπείρου με σημειωμένα περάσματα προς την Αλβανία, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση πως σχεδίαζαν να διαφύγουν από εκεί στην Ευρώπη.