5 Ιανουάριος 2015, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2015, 13:46

Οι Μωμόγεροι ξεσήκωσαν το Σύνταγμα! (βίντεο)

Όποιος είχε την τύχη να κάνει τη βόλτα του το Σάββατο το πρωί στην Ερμού, και γενικότερα στο Σύνταγμα, θα βρέθηκε μπροστά στην αναβίωση ενός πανάρχαιου ποντιακού δρώμενου του Δωδεκαήμερου, των Μωμόγερων, στη μορφή της Λιβεράς του Πόντου, τα Κοτσαμάνια.

Η πομπή των Μωμόγερων γοήτευσε τους Αθηναίους. Οι Μωμόγεροι απαρτίζονταν από τη χορευτική ομάδα των Μωμόγερων «Οι Κοτσαμάν'» με 12 χορευτές ποντιακών συλλόγων όλης της Αττικής, ενώ μέλη της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές του Πόντου μοίρασαν στους περαστικούς ωτία.

Μαζί με τους Μωμόγερους παρουσίαζαν τα δικά τους δρώμενα του δωδεκαημέρου το Κέντρο Λαϊκού Πολιτισμού Ιλίου «Το Πανηγύρι» και ο Ελληνορουμανικός Σύνδεσμος «Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης» υπό την αιγίδα του τμήματος Αθηνών του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού και του Δήμου Αθηνών.

Παρά το τσουχτερό κρύο, πολλοί ήταν αυτοί που ακολούθησαν τους Μωμόγερους από το Σύνταγμα, όπου και ξεκίνησε η πομπή, και μέσω της οδού Ερμού χορεύοντας και τραγουδώντας κατέληξε την πλατεία Μοναστηρακίου.

Οι ήχοι της λύρας, του αγγείου και του νταουλιού εντυπωσίασαν τους περαστικούς οι οποίοι μυήθηκαν στα ποντιακά ήθη και έθιμα γνωρίζοντας καλύτερα τον ποντιακό πολιτισμό. Το δρώμενο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων και πολλοί εκπρόσωποι ποντιακών συλλόγων της Αττικής.