5 Ιανουάριος 2015, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2015, 10:08

Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ξηρός

 • Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ξηρός
  Φωτογραφία από την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στον ανακριτή την Κυριακή το απόγευμα
 • Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ξηρός
  Ρουκέτες που σύμφωνα με την αστυνομία είχε ο Χ. Ξηρός στο σπίτι της Αναβύσσου
 • Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ξηρός
  Χειροβομβίδες μέσα στα συρτάρια με τα ρούχα των ενοίκων της γιάφκας της Αναβύσσου
 • Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ξηρός
  Φωτογραφία της ντουλάπας του Χ. Ξηρού με όπλα στην Ανάβυσσο

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί στον ανακριτή για τις βαριές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του πήρε έως τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Ο 57χρονος βαρυποινίτης αναμένεται αργότερα μέσα στη μέρα να μεταβεί για δεύτερη φορά στον 11ο Τακτικό Ανακριτή που ανέλαβε τη δικογραφία και την Ευελπίδων. Η προθεσμία δόθηκε για τυπικούς λόγους, ώστε να συνταχθεί το κατηγορητήριο σε βάρος του Ξηρού καθώς ο ίδιος ο κατηγορούμενος, σύμφωνα με τον συνήγορό του Φραγκίσκο Ραγκούση δεν προτίθεται να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη και άρα θα μπορούσε η τυπική απολογία του να ολοκληρωθεί χθες βράδυ.

Ήδη οι εισαγγελείς έχουν απαγγείλει εις βάρος του βαριές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για τον οπλισμό που βρέθηκε στο σπίτι της Αναβύσσου και όπου φαίνεται να διέμενε τον τελευταίο χρόνο. Ο Χριστόδουλος Ξηρός κατηγορείται επιπλέον για την συγκρότηση και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης, άγνωστης προς το παρόν με άγνωστα μέλη.

Ειδικότερα η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση αφορά:

 • Τη διεύθυνση άγνωστης ως τώρα τρομοκρατικής οργάνωσης με άγνωστα μέλη η οποία οργάνωση επιδιώκει την τέλεση της κατασκευής, προμήθειας, κατοχής από κοινού εκρηκτικών υλών και βομβών με σκοπό την χρήση τους για την πρόκληση κινδύνου σε πράγματα και άνθρωπο
 • Την παράνομη κατοχή πολεμικών τουφεκίων πυρομαχικών και άλλα
 • Την παράνομη κατοχή διατρητικών και εκρηκτικών βλημάτων
 • Πλαστογραφία
 • Παραβίαση περιοριστικών όρων
 • Παράνομη οπλοφορία (όπλο που είχε πάνω του)

Οι εισαγγελείς άσκησαν ποινική δίωξη επίσης κατά τριών αγνώστων προσώπων που φέρονται να νοίκιασαν το σπίτι στην Ανάβυσσο, για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία.

Κατά την πρώτη του παρουσία ενώπιον των εισαγγελικών αρχών ο Χριστόδουλος Ξηρός αρνήθηκε να αναφερθεί σε όσα του αποδίδονται σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του. Είπε ωστόσο, προαναγγέλλοντας στην ουσία την στάση που θα τηρήσει ενώπιον των ανακριτών ότι η Ελλάδα «τελεί υπό ξένη κατοχή της τρόικας και της Μέρκελ και θεωρώ υποχρέωση μου την αντίσταση. Όσοι μηχανισμοί στηρίζουν τις κατοχικές δυνάμεις καθώς και τους ντόπιους δοσίλογους, θεωρώ ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να μου ζητήσουν τον λόγο. Αντιθέτως, σαν μέρος του μηχανισμού, εσείς είστε αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στον λαό και την ιστορία».

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που δίνουν οι επίσημες αρχές στη δημοσιότητα φαίνεται ότι ο βαρυποινίτης σε συνεργασία με ακόμα έξι έως οκτώ άτομα ετοίμαζε μεγάλο χτύπημα στις φυλακές του Κορυδαλλού και με στόχο να απελευθερώσει τα μέλη της οργάνωσης των Πυρήνων της Φωτιάς.