5 Ιανουάριος 2015, 07:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2015, 00:01

Σημαντική επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

  • Σημαντική επιδείνωση του καιρού σε όλη τη χώρα

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται από σήμερα Δευτέρα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ στα κεντρικά και τα νότια της χώρας προβλέπονται τοπικές βροχές και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα πρόσκαιρες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και βαθμιαία στα νότια ημιορεινά όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ενταθούν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5-7 μποφόρ και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από τα βόρεια. 

Αναλυτικά:

Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ορεινά, ενώ το βράδυ πιθανόν να χιονίσει και στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω πτώση αναμένεται από το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στη Μακεδονία και στη Θράκη θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις, σποραδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά, κυρίως της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στα νησιά του Ιονίου στην Ήπειρο, στην δυτική Στερεά και στην δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται νεφώσεις με καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από μείον 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές στο νότια και χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία σε ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στην Κρήτη και στις Κυκλάδες περιμένουμε νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στην ορεινή Κρήτη. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν.  Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα σήμερα θα έχουμε νεφώσεις με σποραδικές βροχές στα νότια και από το απόγευμα χιόνια στα βορειότερα νησιά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 6 και στα νότια από 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μεριμνούν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού να χρησιμοποιούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται, να μειώνεται η ταχύτητα των οχημάτων και να διατηρείται αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Επίσης, όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.