3 Ιανουάριος 2015, 22:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2015, 22:14

Πράσινο φως στον Τσίπρα για... μεταμελημένους μνημονιακούς

  • Πράσινο φως στον Τσίπρα για... μεταμελημένους μνημονιακούς

Τελικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περάσει με πλειοψηφία  από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του για  συνεργασίες με πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν υπηρετήσει από θέσεις ευθύνης μνημονιακές πολιτικές. Αυτό στην πράξη σημαίνει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ όπως η Λούκα Κατσέλη, ο Θεοδώρα Τζάκρη και ο Μάρκος Μπόλαρης.

Κατά την ψηφοφορία σήμερα υπήρξαν τρία λευκά, ενώ απείχε η Αριστερή Πλατφόρμα. Τελικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν επέμεινε στην κατάθεση της τροπολογίας, με την οποία ουσιαστικά θα πρότεινε τον αποκλεισμό όσων υποψηφίων υπηρέτησαν από θέσεις ευθύνης «μνημονιακές πολιτικές». Το σημείο που προκάλεσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στους συνέδρους ήταν το κάλεσμα  «σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια». 

Η χρυσή τομή βρέθηκε στην πρόταση να μην συμμετέχουν σε κυβέρνηση της Αριστεράς όσοι βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης σε προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2009 και μετά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται σύγκλιση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την οποία θα οριστικοποιηθούν τα ονομάτα των υποψηφίων. Ειδικότερα, όσων αφορά στην απόφαση της ΚΕ, ο Αλέξης  Τσίπρας στην εισήγησή του απηύθηνε προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς από το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέχρι τους Οικολόγους-Πράσινους.