3 Ιανουάριος 2015, 21:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2015, 21:33

Με U2 και την... υπέροχη μέρα ξεκίνησε το κίνημα του Γιώργου

  • Με U2 και την... υπέροχη μέρα ξεκίνησε το κίνημα του Γιώργου
    Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ/Γιάννης Κολεσίδης

Υπό τους ήχους του τραγουδιού των U2 «It' s a beautiful day» έγινε η επίσημη πρώτη του κόμματος του Γιώργου Παπανδρέου. Τα «βαπτίσια» του κόμματος έγιναν στο Μουσείο Μπενάκη και όπως είχαμε γράψει αυτό που θα κυριαρχούσε θα ήταν η λέξη «ΚΙΝΗΜΑ» (Δημοκρατών Σοσιαλιστών) που αυτή τη φορά ήταν με πράσινο το Κ, ώστε να σχηματίζει το διαδικτυακό τσεκάρισμα σε ένα κόκκινο φόντο με ένα ρόδο να κυριαρχεί  στην οθόνη.

Με τη λέξη «Πάμε» να είναι η πρώτη που ακούστηκε και στη συνέχεια «να γράψουμε ιστορία» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός. Λίγο νωρίτερα είχαν καταθέσει στον Άρειο Πάγο την Ιδρυτική Διακήρυξη του Κινήματος την οποία υπέγραφαν 252 άτομα μεταξύ των οποίων οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου, Μιχάλης Καρχιμάκης και Μαριλένα Κοππά.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
- Δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια και το πλήρωσα
- Σε εμένα ήρθε ο λογαριασμός των προηγούμενων που μας έφεραν στη χρεοκοπία
- Προσπάθησα να τα αλλάξω όλα - Δεν το πέτυχα αλλά προσπάθησα
- Όχι άλλη λιτότητα
Επίσης κατηγόρησε για υποταγή στη Δεξιά τον Βενιζέλο χωρίς να τον κατονομάσει και επιτέθηκε στους Σαμαρά - Βενιζέλο ότι θυσίασαν την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο για να εξυπηρετήσουν τις μικροκομματικές τους σκοπιμότητες. Μάλιστα μίλησε για συνεργασίες σε προοδευτικό πλαίσιο και όχι ουραγοί της δεξιάς, «καρφώνοντας» για μια ακόμη φορά τον Ευ. Βενιζέλο. Από την επίθεσή του δεν εξαιρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ μια και μίλησε για κάποιους που ετοιμάζουν άλωση της εξουσίας. Τέλος έκανε λόγο για συμβόλαιο με το λαό, παραπέμποντας δηλαδή στον πατέρα του Ανδρέα ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά - κάλεσμα σε όλο τον κόσμο ανεξαρτήτως θρησκείας και σεξουαλικού προσανατολισμού. Τέλος μίλησε για για τις αξίες του Διαφωτισμού ρίχνοντας σπόντες παντού για λαϊκισμό και τρομοκρατία.

Την ιδρυτική δήλωση υπογράφουν 252 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι οι Φίλιππος Πετσάλνικος, Νίκος Παπανδρέου και Μιχάλης Καρχιμάκης. Στο Μουσείο Μπενάκη έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων οι: Δημήτρης Ρέππας, Φίλιππος Σαχινίδης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Αηδόνης, Συμεών Κεδίκογλου, Έλσα Παπαδημητρίου, Μιχάλης Καρχιμάκης, Νίκος Αθανασάκης, Γιάννης Διαμαντίδης, Παύλος Γερουλάνος, Ανδρέας Φούρας, Γρηγόρης Νιώτης, Ροδούλα Ζήση, Πέτρος Λάμπρου, Χρήστος Μαγκούφης,Νίκος Παπανδρέου, Σταύρος Αρναουτάκης, Δημήτρης Δρούτσας, Παναγιώτης Κρητικός και Άγγελος Τόλκας.