3 Ιανουάριος 2015, 07:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2015, 18:15

Ο καιρός μέχρι τα Θεοφάνια 2015 - Αναλυτική πρόγνωση

  • Καιρός: Τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα
    Φωτ.: Tatyana Zenkovich (ΕPA)

Ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές με άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως την ημέρα, προβλέπει  για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Αναλυτικά:

Στην Αττική περιμένουμε γενικά αίθριο καιρό με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 1 έως 11°C, ενώ στα βόρεια θα είναι από -2 έως 8°C.

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη με διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία στο Θερμαϊκό τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -3 έως 5°C.

Σε Μακεδονία και Θράκη θα εκδηλωθούν αρχικά νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και λίγα χιόνια στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μέχρι το απόγευμα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 βαθμιαία τοπικά 6 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα ανατολικά αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 7°C. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι από -16 έως 1°C.

Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο περιμένουμε στα βόρεια τμήματα το πρωί νεφώσεις και κατά την διάρκεια της ημέρας ηλιοφάνεια. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 13°C, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, αλλά και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι στα ανατολικά και βόρεια πρόσκαιρα 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 12°C, ενώ στη Θεσσαλία από -5 με 7°C.

Σε Κυκλάδες και την Κρήτη περιμένουμε λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και λίγα χιονιά στα ορεινά της βόρειας Κρήτης που βαθμιαία θα σταματήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 6 έως 11°C.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα βόρεια από 2 έως 8°C, ενώ στα νότια θα είναι από 9 έως 15°C.

Κυριακή 04-01-2015

Καιρός: στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικές νεφώσεις με παροδικές βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις οι οποίες το βράδυ θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ, που βαθμιαία το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορείους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα νότια. Παγετός τις πρωινές και νυχτερινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Δευτέρα 05-01-2015

Καιρός: στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με βροχές, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά. Τα φαινόμενα τοπικά πιθανόν να είναι ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια, και πρόσκαιρες ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε βαθμιαία πτώση από τα βόρεια.

Τρίτη 06-01-2015 Θεοφάνια και Τετάρτη 07-01-2015

Καιρός: στην ανατολική και νότια χώρα νεφώσεις με χιονόνερο στις νοτιότερες παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Τα φαινόμενα πιθανόν κατά τόπους να είναι έντονα. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων στα βόρεια. Σταδιακή εξασθένηση των φαινόμενων την Τετάρτη και από τα βόρεια.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση την Τετάρτη στα δυτικά και βόρεια.

Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση. Θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Παγετός ο οποίος στα δυτικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Πέμπτη 08-01-2015

Καιρός: στα ανατολικά και νότια παροδικές νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα, βαθμιαία όμως ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.

Άνεμοι: στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια.