2 Ιανουάριος 2015, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2015, 16:10

Σύσκεψη Βενιζέλου-Δένδια και φόβοι για «θερμό επεισόδιο»

  • Σύσκεψη Βενιζέλου-Δένδια και φόβοι για «θερμό επεισόδιο»

Μια ασυνήθιστη –για προεκλογική περίοδο– σύσκεψη έγινε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία των Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Δένδια, των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και ΓΕΣ, του γενικού γραμματέα και των επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου και του Διοικητή της ΥΠΑ.

Επισήμως η σύσκεψη είχε ως περιεχόμενο την αποτίμηση της συνεργασίας των υπηρεσιών για το 2014 και τον αντίστοιχο προγραμματισμό για το 2015. Ωστόσο, οι πληροφορίες για νέο γύρο προκλήσεων από την Τουρκία, με τη δέσμευση περιοχών από το Καστελλόριζο μέχρι την Κύπρο και με παράλληλη έξοδο τουρκικών υποβρυχίων στα νερά του Αιγαίου, προκαλούν ενίσχυση των φόβων για «θερμό επεισόδιο» με απρόβλεπτες παρενέργειες.

Πάντως η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τόνους μια και δεν θέλει να δώσει την ευκαιρία στην Άγκυρα να εκμεταλλευτεί την οποιαδήποτε κλιμάκωση, και σχεδιάζει σε πρώτη φάση μια πιθανή άσκηση στην περιοχή ώστε να... κοπεί η όρεξη της γείτονος.

Σε κάθε περίπτωση, αποφασίστηκε να ενημερωθούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ για τα τουρκικά σχέδια με την έκδοση νέας παράνομης οδηγίας NAVTEX.