2 Ιανουάριος 2015, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2015, 12:24

Το έθιμο του Καβουρμά από το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας

  • Το έθιμο του Καβουρμά από το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας

Το πατροπαράδοτο ποντιακό έθιμο του Καβουρμά αναβίωσε πριν από λίγες ημέρες από το Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων. Με πολύ κέφι και γιορτινή διάθεση τα μέλη του Συλλόγου ξεδίπλωσαν τις μαγειρικές τους ικανότητες και γεύτηκαν το αποτέλεσμα του κόπου τους στήνοντας ένα ποντιακό γλέντι.

Από νωρίς το πρωί, οι επίδοξοι μάγειρες είχαν συγκεντρωθεί στην Εστία Ποντίων όπου ετοίμασαν και έβρασαν το κρέας πριν περάσουν στο... ζητούμενο: το φαγητό και τη γιορτή, με πρωταγωνίστρια την ποντιακή λύρα.

Το έθιμο του Καβουρμά στον Πόντο

Οι Πόντιοι συνήθιζαν να σφάζουν ένα μοσχάρι, ένα χοιρινό ή ένα πρόβατο και να φτιάχνουν καβουρμά. Η διαδικασία της παρασκευής του είναι τελετουργική και όμορφη. Παραδοσιακά, όσοι καταπιάνονταν με την προετοιμασία του, έκοβαν το κρέας σε μικρά κομμάτια και το τσιγάριζαν με το λίπος του και άφθονο αλάτι. Στη συνέχεια έβαζαν το κρέας σε χάλκινα ή πήλινα δοχεία. Το αλάτι μαζί με το λίπος που πάγωνε προστάτευαν τον καβουρμά και έτσι μπορούσε να διατηρηθεί για πολλούς μήνες. Με αυτό τον τρόπο είχαν πάντα κρέας το οποίο μαγείρευαν με λαχανικά, πατάτες και όσπρια. Επίσης έφτιαχναν πίτες με ψιλοκομμένο καβουρμά ή τον τηγάνιζαν με αυγά φτιάχνοντας φούστορον με καβουρμά.