2 Ιανουάριος 2015, 10:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2015, 10:15

Εντυπωσίασαν οι Μωμόγεροι το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο Κιλκίς (φωτο)

  • Εντυπωσίασαν οι Μωμόγεροι το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο Κιλκίς (φωτο)
  • Εντυπωσίασαν οι Μωμόγεροι το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο Κιλκίς (φωτο)
  • Εντυπωσίασαν οι Μωμόγεροι το «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» στο Κιλκίς (φωτο)

Το λαϊκό ποντιακό παραδοσιακό δρώμενο «οι Μωμόγεροι» είχε την τιμητική του στο «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» του Δήμου Κιλκίς, τις εορταστικές αυτές ημέρες.

Με αφετηρία το Δημαρχείο Κιλκίς, η πομπή των Μωμόγερων διέσχισε την κεντρική οδό της 21ης Ιουνίου για να καταλήξει εν μέσω χορού και πειραγμάτων στο «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», στην πλατεία Ειρήνης, όπου και δόθηκε η κεντρική παράσταση. Το δρώμενο, που έχει τις ρίζες του στους προχριστιανικούς χρόνους, παρουσίασαν ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Οι Μωμόγεροι» Αγίου Μάρκου Κιλκίς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευκαρπίας «Το Λαβάς» και το Σύλλογο Ηλιόλουστου «Το Καρς» με τα χορευτικά τους συγκροτήματα.

Παρά το τσουχτερό κρύο, η πλατεία Ειρήνης γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που έδειξε πράγματι να απολαμβάνει τη θεατρική παράσταση η οποία φέρει την υπογραφή της λαϊκής παράδοσης του Πόντου.

Λίγα λόγια για τους Μωμόγερους

O θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.