2 Ιανουάριος 2015, 07:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2015, 19:29

Εκλογές 2015: Τέσσερα κόμματα, μία κάλπη με στόχο την συγκυβέρνηση

  • Εκλογές 2015: Τέσσερα κόμματα, μία κάλπη με στόχο την συγκυβέρνηση
    Φωτογράφος Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η ώρα μηδέν για τα κόμματα της κεντροαριστεράς φτάνει καθώς μπορεί να κοιτούν την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου αλλά στην πραγματικότητα αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να παίξουν τον μπαλαντέρ της επόμενης μέρας, ως κυβερνητικοί εταίροι στην επόμενη κυβέρνηση.

Τα τελευταία 48ωρα τα φώτα έχουν πέσει σε δύο πρόσωπα που σημάδεψαν τις εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Φώτη Κουβέλη.

Ο πρώτος, τις επόμενες ώρες, ετοιμάζεται να ανακοινώσει το κόμμα του ενώ ο δεύτερος μέσα στο σαββατοκύριακο πρέπει να πάρει τις τελικές του αποφάσεις του για το πώς και με ποιους θα πορευτεί στις εκλογές.

Από κοντά ακολουθεί και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη που, εκτός των άλλων, θα είναι υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά. Μπορεί βέβαια οι εξελίξεις να αφορούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Ποτάμι αλλά και την «Αλλαγή» (εάν ονομαστεί έτσι το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου), όμως τα ποσοστά που θα πάρουν ενδέχεται να κρίνουν την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, και σε ένα ακραίο σενάριο ακόμη και την πρωτιά, όπως ελπίζει το Μαξίμου.

Ο πονοκέφαλος του ΠΑΣΟΚ

Το μεγαλύτερο πάντως πονοκέφαλο τον έχει το ΠΑΣΟΚ καθώς ήδη κινείται σε οριακά ποσοστά (4-5%) και εάν ο Γιώργος Παπανδρέου προχωρήσει τότε πραγματικά η είσοδός του στη Βουλή θα θυμίζει θρίλερ.

Από την άλλη πλευρά, η πρωτοβουλία Παπανδρέου αποτελεί τροχοπέδη τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Ποτάμι ενώ στο στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ ήδη έχουν ακουστεί φωνές για προσέγγιση και συνεργασία. Από το εκλογικό ποσοστό που θα λάβει το νέο κόμμα θα κριθεί εν πολλοίς και η κοινοβουλευτική δύναμη που θα έχει η προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη αφού σε περίπτωση που μπει στη Βουλή θα δυσκολέψει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σαββατοκύριακο αποφασίζει η ΔΗΜΑΡ

Όσο για τη ΔΗΜΑΡ (που ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει αν την πείσει να τα βρούνε) αναμένεται το σαββατοκύριακο να αποφασίσει το τι θα κάνει στις εκλογές, με ισχυρότερο ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τους Οικολόγους, ενώ ορισμένα στελέχη έχουν την άποψη ότι δεν θα πρέπει να κλείσει η πόρτα για συνεργασία με το υπό ίδρυση κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Άλλωστε, το κόμμα δείχνει να χάνει ψηφοφόρους προς... όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα η ΔΗΜΑΡ να κινδυνεύει με αφανισμό.

Τέλος στο κόμμα Παπανδρέου οι επίσημες ανακοινώσεις και η παρουσίαση του ονόματος, των συμβόλων και της ιδρυτικής διακήρυξης θα γίνουν πιθανότατα το Σάββατο. Η τυπική καταχώρηση του νέου κόμματος στα «κιτάπια» του Αρείου Πάγου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να έχουν δηλωθεί τα ονόματα των κομμάτων και τα εμβλήματά τους στον Άρειο Πάγο και μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2015 η ανακήρυξη των συνδυασμών των κομμάτων από το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου.