1 Ιανουάριος 2015, 13:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2015, 13:39

Και η Λιθουανία στη ζώνη του ευρώ

  • Και η Λιθουανία στη ζώνη του ευρώ
    Ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Άλγκιρντας Μπουτκεβίτσιους ποζάρει με ένα χαρτονόμισμα του ευρώ που έβγαλε από ΑΤΜ στο Βίλνιους (φωτ.: Valda Kalnina / EPA)
  • Και η Λιθουανία στη ζώνη του ευρώ
    To σήμα του ευρώ από νέον έξω από την τράπεζα Danske στο Βίλνιους συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών συνεργείων (φωτ.: Valda Kalnina / EPA)

Εκτός από το 2014 η Λιθουανία άφησε πίσω και το εθνικό της νόμισμα, το λίτας, καθώς το 2015 τη βρήκε να είναι η 19η χώρα που μπαίνει επισήμως στη ζώνη του ευρώ, 15 χρόνια μετά την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος.

Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση του Άλγκιρντας Μπουτκεβίτσιους θεωρεί ότι ενισχύεται η ασφάλεια της χώρας εναντίον των ρωσικών φιλοδοξιών, ενώ οι πολίτες της Λιθουανίας εγκρίνουν αυτό το νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Με σταθερή ανάπτυξη και νόμισμα, η Λιθουανία ελπίζει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις καθώς και δάνεια, όπως συνέβη με την Εσθονία και τη Λετονία, που εντάχθηκαν στη ζώνη του ευρώ το 2011 και το 2014 αντίστοιχα.

Η Λιθουανία, η τελευταία χώρα της Βαλτικής που υιοθετεί το κοινό νόμισμα, μπαίνει στην ευρωζώνη σε μία χρονική περίοδο που σημαδεύεται από έντονες συζητήσεις περί χρηματοοικονομικής κρίσης και κρίσης χρέους.

Ωστόσο, ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες. «Οι άνθρωποι συζητούν εδώ και αρκετό διάστημα για την ευρωκρίση, αλλά το ευρώ έχει δείξει ότι είναι ανθεκτικό έναντι εξωτερικών σοκ αλλά και εσωτερικών εντάσεων. Θεωρώ ότι η ευρωζώνη έχει φτάσει τώρα σε σημείο να μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις κρίσεις χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια», είπε ο Ριμάντας Σάτζιους.