Πρωτοχρονιάτικη τραγωδία στη Σαγκάη: Τουλάχιστον 36 σκοτώθηκαν από συνωστισμό

  • Πρωτοχρονιάτικη τραγωδία στη Σαγκάη: Τουλάχιστον 36 σκοτώθηκαν από συνωστισμό
    Σεκιουριτάδες προσπαθούν να συγκρατήσουν τους συγγενείς των θυμάτων που έσπευσαν στα νοσοκομεία προκειμένου να μάθουν για τη τύχη όσων βρίσκονταν στην πλατεία Τσεν Γι για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς (φωτ.: XING ZHE / EPA)

Με τον χειρότερο τρόπο ξεκίνησε η καινούργια χρονιά στη Σαγκάη η οποία θρηνεί για τον θάνατο τουλάχιστον 36 ανθρώπων στην πλατεία Τσεν Γι κατά τη διάρκεια των πρωτοχρονιάτικων εορτασμών. «Συνωστισμός» είναι η επίσημη εκδοχή που δίνουν οι τοπικές Αρχές για την τραγωδία, η οποία σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οφείλεται στην ιδέα που είχε ένα μπαρ να ρίξει ψεύτικα χαρτονομίσματα προς το πλήθος.

Η πλατεία που βρίσκεται στην ιστορική συνοικία Μπουντ, στις όχθες του ποταμού Χουανγκπού, είχε γεμίσει από πολύ νωρίς με κόσμο. Άνδρας που μετέφερε έναν από τους 47 τραυματίες στο νοσοκομείο είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πανικός ξεκίνησε όταν τα χαρτονομίσματα άρχισαν να πέφτουν «σαν το χιόνι».  Πολλά από τα θύματα είναι φοιτητές.

Κάποια κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν τις Αρχές για την ελλιπή αστυνόμευση και την έλλειψη σχεδιασμού.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν ότι υπήρξε πρόβλημα και σε άλλο μέρος της πλατείας, μακριά από το σημείο όπου έπεφταν τα χαρτονομίσματα, όταν πολλοί άνθρωποι προσπάθησαν να ανέβουν σε μια πλατφόρμα που βλέπει στον ποταμό. Το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε ότι πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν αφού έπεσαν στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην πλατφόρμα αυτή.

«Ήταν χάος και υπήρχε μόλις το ένα τρίτο του αριθμού των αστυνομικών που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια», είπε ένας κάτοικος της Σαγκάης σε τοπική εφημερίδα. Οι κινεζικές αρχές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τον έλεγχο του πλήθους ενόψει των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά. Για τον λόγο αυτό ακύρωσαν το ετήσιο σόου με τρισδιάστατα λέιζερ που πραγματοποιείται στη συνοικία Μπουντ στο οποίο είχαν παρακολουθήσει πέρυσι 300.000 άνθρωποι.