40.000 γράμματα στον Αϊ-Βασίλη από παιδιά και μεγάλους

  • 40.000 γράμματα στον Αϊ-Βασίλη από παιδιά και μεγάλους

«Αγαπημένε μου Αϊ-Βασίλη. Τι κάνεις φέτος; Πέρασε ένας χρόνος…». Με αυτό τον τρόπο ξεκινούν τα περισσότερα γράμματα που απευθύνονται σε ένα από τα πλέον αγαπημένα πρόσωπα των παιδιών. Για μια ακόμη χρονιά το αρμόδιο τμήμα των ΕΛΤΑ κατακλύστηκε από γράμματα γεμάτα χρυσόσκονη, λιχουδιές, σοκολάτες, δωράκια, ζωγραφιές, και φυσικά γεμάτα με αιτήματα για δώρα.

Εκτός όμως από τα δώρα που ζητούν, τα παιδιά γράφουν στον Αϊ-Βασίλη για να του πουν για την κατάσταση της οικογένειάς τους, το πώς περνούν κάθε μέρα, ενώ άλλα εξομολογούνται τι τους ενοχλεί στο σπίτι ή στο σχολείο. Άλλα πάλι δεν ζητούν δώρο αλλά δουλειά για τους γονείς τους.

Ορισμένα δε, γνωρίζοντας πως όλη τη χρονιά ήταν άτακτα, λένε στον Άγιο να τα συγχωρήσει! «Τα παιδιά παραμένουν παιδιά. Μερικά απολογούνται ότι δεν ήταν πολύ καλά παιδιά, αλλά ζητάνε το δώρο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ Ελένη Κοντού, προσθέτοντας ότι πολλές φορές «βρίσκουμε γράμματα που ακυρώνουν το προηγούμενο», αφού οι αποστολείς μετανιώνουν γι' αυτό που ζήτησαν και αλλάζουν γνώμη.

Πολλά γράμματα που φτάνουν στα ΕΛΤΑ είναι γεμάτα ορνιθοσκαλίσματα γραμμένα με τη βοήθεια των γονιών. Δεν λείπουν όμως και τα γράμματα παιδιών που γράφουν για λογαριασμό των μικρότερων που δεν πηγαίνουν ακόμα στο σχολείο. Φυσικά υπάρχουν και παιδιά που παραπονιούνται στον Αϊ-Βασίλη για το δώρο που πήραν την προηγούμενη χρονιά όμως τον… συγχωρούν και συνεχίζουν να στέλνουν γράμμα.

Τι θα γίνει όμως αν ο Άγιος έρθει και δεν βρει τα παιδιά στο σπίτι; Για όλα υπάρχει λύση, κι έτσι στο γράμμα δίνουν ακριβείς οδηγίες για τον σωστό προορισμό του δώρου. «Δεν θα είμαι στο σπίτι φέτος, θα πάμε στον παππού», γράφει ένα παιδί, και κάνει αναλυτική περιγραφή για το πού βρίσκεται το σπίτι του παππού ώστε να μην χάσει το δρόμο ο Αϊ-Βασίλης.

Σύμφωνα με την Ελένη Κοντού, πάντα στα γράμματα που θα ανοίξουν θα βρουν και αρκετά που ζητούν ένα φθηνότερο δώρο ώστε να περισσέψουν χρήματα για παιδιά που έχουν ανάγκη.

Εκτός από την προσμονή των παιδιών, υπάρχουν και ενήλικες που στέλνουν γράμμα στον Αϊ-Βασίλη. Σε ορισμένα απ’ αυτά αποτυπώνεται η θλίψη, ενίοτε και η απόγνωση από την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.

Όλα τους τα συναισθήματα συμπυκνώνονται σε μια φράση: «Ξέρω ότι δεν υπάρχεις, αλλά είσαι μια ελπίδα. Δεν θέλω να σβήσει η ελπίδα».

Στο τμήμα των «βοηθών» του Αϊ-Βασίλη, στα ΕΛΤΑ, οι υπάλληλοι εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, έχοντας εδώ και 25 χρόνια απαντήσει σε όλους όσοι έστειλαν γράμμα. «Απαντάμε σε όλα τα παιδιά, σε όσους έχουν απ’ έξω (στον φάκελο) το ονοματεπώνυμό τους – όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους», σημείωσε η υπεύθυνη του Τομέα Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΤΑ.

Μέχρι στιγμής τα γράμματα, που συλλέγονται από όλα τα ταχυδρομεία της Ελλάδας, έχουν φτάσει στο Κέντρο Διαλογής και από εκεί στο ειδικό γραφείο του Αϊ-Βασίλη, ξεπερνούν τα 40.000!