31 Δεκέμβριος 2014, 13:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκέμβριος 2014, 13:40

Στα λευκά υποδέχονται το 2015 Τουρκία και Ευρώπη

 • Στα λευκά υποδέχονται το 2015 Τουρκία και Ευρώπη
  Κωνσταντινούπολη
 • Στα λευκά υποδέχονται το 2015 Τουρκία και Ευρώπη
  Κροατία
 • Στα λευκά υποδέχονται το 2015 Τουρκία και Ευρώπη
  Σόφια
 • Στα λευκά υποδέχονται το 2015 Τουρκία και Ευρώπη
  Βελιγράδι

Ντυμένη στα λευκά υποδέχεται τη νέα χρονιά η Τουρκία, όπου εδώ και ένα 24ωρο η χιονόπτωση είναι τόσο σφοδρή ώστε έχουν αποκλειστεί μεγάλες περιοχές, ενώ πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν υποχρεώνοντας τους γείτονες να κάνουν αλλαγή του χρόνου στα πάτρια εδάφη.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περιοχές Κωνσταντινούπολης, Προύσας, Κασταμονής, Σμύρνης, Δορύλαιου (Εσκισεχίρ), Δαρδανελλίων (Τσανάκαλε), Παλαιόκαστρου (Μπαλίκεσίρ), Βιθυνίου (Μπολού) και Ραιδεστού (Τεκιρντάγ). Η κίνηση σε πολλές κεντρικές αρτηρίες γίνεται με απίστευτη δυσκολία, ενώ αρκετοί είναι οι επαρχιακοί δρόμοι που έχουν κλείσει αποκλείοντας πολλά ορεινά χωριά.

Ο δήμος της Πόλης μετέφερε 392 άστεγους σε αθλητικές εγκαταστάσεις προκειμένου να τους προστατέψει από το χιόνι και το τσουχτερό κρύο. Οι Τουρκικές Αερογραμμές ακύρωσαν τις πτήσεις της από την Πόλη και την Άγκυρα προς την νοτιοανατολική Ανατολία.

Κι ενώ στην Τουρκία δεν κινείται σχεδόν τίποτα, στη Βουλγαρία το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας έθεσε τη χώρα σε «κίτρινο συναγερμό» λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές Βράτσα, Μοντάνα, Λόβετς και Πλέβεν. Σε αυτές τις περιοχές βρέθηκαν τρεις νεκροί, και περισσότερα από 1.500 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κάτω από τους -20 βαθμούς Κελσίου στα βορειοδυτικά της χώρας, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει λίγο πάνω από τους 0 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας.

Τα πρώτα θύματά της θρηνεί και η Σερβία. Δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί σε ανοιχτό χώρο, στην πόλη Ζάγιετσαρ, στα ανατολικά της χώρας, και όπως διαπιστώθηκε ο θάνατός τους προκλήθηκε από την παγωνιά. Σε πολλές περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έπεσε στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ στην πόλη Κρούσεβατς, στην κεντρική Σερβία, το 80% των διαμερισμάτων έμεινε χωρίς θέρμανση λόγω βλάβης στο σύστημα τηλεθέρμανσης του δήμου.

Την ίδια ώρα χιόνι έπεσε για πρώτη φορά από το 1952 στο νησί Παλαγκρούζα, το πιο απόμακρο της Αδριατικής. Όχι ότι δεν έχει ξαναχιονίσει, αλλά ποτέ πριν το χιόνι δεν είχε μείνει στο έδαφος, αναφέρει η ιστοσελίδα παρακολούθησης καιρικών φαινομένων Crometeo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ