31 Δεκέμβριος 2014, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκέμβριος 2014, 11:12

Παραμένει το αλαλούμ για αγνοούμενους και διασωθέντες του Norman Atlantic

  • Παραμένει το αλαλούμ για αγνοούμενους και διασωθέντες του Norman Atlantic
  • Παραμένει το αλαλούμ για αγνοούμενους και διασωθέντες του Norman Atlantic 2

Μια αδιανόητη κατάσταση εξακολουθεί να επικρατεί γύρω από τους ανθρώπους που επέβαιναν στο «Norman Atlantic», αφού υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βγαίνουν στα κανάλια για να αναζητήσουν συγγενείς τους καθώς είναι αδύνατον να τους εντοπίσουν ακόμα και στις λίστες επιβαινόντων. Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ μεταδόθηκε πριν από λίγο ότι 130, εκ των οποίων 118 Έλληνες, αποβίβασε στο λιμάνι του Μπρίντιζι το ιταλικό πολεμικό πλοίο «San Giorgio». Εξ αυτών 106 επρόκειτο να μεταφερθούν στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Aegean, όμως λόγω κακών καιρικών συνθηκών και χιονόπτωσης που έχει μπλοκάρει το αεροδρόμιο το αεροπλάνο δεν μπορεί να απογειωθεί!

Εν τω μεταξύ, νέο αριθμό επιβαινόντων στο μοιραίο πλοίο, που βρίσκεται καθηλωμένο ανοιχτά του λιμανιού του Αυλώνα, έδωσε τα ξημερώματα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ με νεότερη ενημέρωση που απέστειλε προς το Αρχηγείο αναφέρει ότι η λίστα επιβαινόντων του δρομολογίου του πλοίου «Norman Atlantic» Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα στις 27/12/2014 περιλαμβάνει 474 άτομα!


Αναμονή για τους διασωθέντες στο λιμάνι του Μπρίντιζι

Κατά τα λοιπά, η διασταύρωση με τις λίστες συνεχίζεται. Η τελευταία ενημέρωση των επίσημων ελληνικών Αρχών μιλούσε για 236 διασωθέντες. Δύο είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί. Το σύνολο των Ελλήνων επιβαινόντων φέρεται να είναι 268. Αν οι αριθμοί ισχύουν, ακόμα 30 άνθρωποι δεν έχουν εντοπιστεί. Αλλά κανείς δεν μπορεί να δώσει ασφαλή στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Ναυτιλίας υπενθυμίζει ότι για τη συνεχή ενημέρωση των συγγενών των επιβαινόντων του «Norman Atlantic» σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης, λειτουργούν σε 24ωρη βάση δύο επιπλέον γραμμές ενημέρωσης, με αριθμούς κλήσης 2131371042 και 2131371036.

Στην Ιταλία, ο εισαγγελέας του Μπάρι Τζουζέπε Βόλπι δήλωσε ότι έχουν γίνει όλες οι νόμιμες ενέργειες για να φθάσει σήμερα το πλοίο στο Μπρίντιζι, ώστε να γίνει ενδελεχής έρευνα των συνθηκών του μοιραίου ναυαγίου που εκτός των άλλων περιλαμβάνει σοβαρότατες επώνυμες καταγγελίες για εγκατάλειψη του πλοίου από μέλη του πληρώματος πολύ πριν από τους επιβάτες. 

Έρευνα διεξάγει και η ελληνική Δικαιοσύνη. Την Τρίτη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά προκειμένου να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αιτία της ναυτικής τραγωδίας.