30 Δεκέμβριος 2014, 16:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2014, 17:00

112: Ο τριψήφιος αριθμός που σώζει ζωές!

  • 112: Ο τριψήφιος αριθμός που σώζει ζωές!

Το 112 είναι ο Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης και είναι αυτός που πρέπει να μάθουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, μια και συχνά μπορεί να σώσει ζωές. Αυτό τον αριθμό κάλεσε, όπως αποκαλύφθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, και ο επιβάτης που ανέφερε την πυρκαγιά στο πλοίο «Norman Atlantic», το οποίο εξακολουθεί να καίγεται στα ανοιχτά της Κέρκυρας και ενώ ακόμα επικρατεί σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των επιβατών και των αγνοουμένων.

Λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και στην Ελβετία και τη Νότια Αφρική. Κάθε κλήση προς αυτό τον αριθμό, 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, συνδέει τον καλούντα προς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Στην Ελλάδα, ο χρήστης καλώντας τον τριψήφιο αριθμό συνδέεται με την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Μάλιστα οι άνθρωποι που απαντούν είναι εκπαιδευμένοι και μιλούν ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και χρήστες που βρίσκονται στην Ελλάδα και δεν μιλούν τη γλώσσα μας.

Η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμα και χωρίς κάρτα SIM) οπότε ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει πληρώσει το τηλέφωνό του ή δεν έχει χρόνο ομιλίας να μπορεί να καλέσει σε περίπτωση ανάγκης. Κλήσεις μπορούν να γίνουν και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

Με το που γίνεται η κλήση στο 112 εντοπίζεται αυτομάτως η θέση του καλούντος, ακόμα και αν αυτός δεν είναι σε θέση να την προσδιορίσει. Γι’ αυτό αν καλέσετε τον αριθμό κατά λάθος, μην κλείσετε το τηλέφωνο αλλά εξηγήστε ότι έγινε κατά λάθος. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να κινητοποιηθεί άσκοπα ο κρατικός μηχανισμός.

Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του 112 στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. 

Για τον Ευρωπαϊκο Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης μπορείτε να ενημερωθείτε και στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

www.civilprotection.gr

http:// www.112.eu