30 Δεκέμβριος 2014, 13:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2014, 13:53

Σε κλοιό ψύχους η Ευρώπη

  • Σε κλοιό ψύχους η Ευρώπη

Χάος έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Γαλλία να θρηνεί τουλάχιστον πέντε νεκρούς και τα Βαλκάνια να πλήττονται περισσότερο. Χιόνια, ισχυροί άνεμοι, κλειστοί δρόμοι, ματαίωση πτήσεων και δρομολογίων μέσων μεταφοράς σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης συνθέτουν το σκηνικό στη Γηραιά Ήπειρο.

Στη Γαλλία, τα τελευταία 24ωρα, έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή τουλάχιστον πέντε άστεγοι που υπέκυψαν, κάποιοι από υποθερμία και άλλοι επειδή βγήκε εκτός ελέγχου φωτιά που είχαν ανάψει για να ζεσταθούν. Τα θύματα ζούσαν σε κτήρια του Παρισιού. Γαλλικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για περισσότερα από 15.000 οχήματα που έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Σαβοΐας, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

Το χιόνια στο Βέλγιο πέφτει ασταμάτητα. Μόνο στις Βρυξέλλες το ύψος του χιονιού είναι στα τρία εκατοστά. Στη Φραγκφούρτη και το Λουξεμβούργο το χιόνια έφθασαν τα 6 και 10 εκατοστά αντιστοίχως.

Στη βόρεια Βουλγαρία, όπου ο υδράργυρος έχει κάνει βουτιά στους -20 βαθμούς Κελσίου, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη να κυκλοφορήσουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Novinite της Βουλγαρίας έχει εκδοθεί απαγορευτικό κυκλοφορίας για φορτηγά άνω των 12 τόνων, ενώ ο δήμαρχος του Λόβετς Μίντσο Καζαντζίεφ κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της χιονόπτωσης.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -18 βαθμούς Κελσίου. Οι προβλέψεις του Ινστιτούτου Υδρομετεωρολογίας της Βοσνίας κάνουν λόγο για -20 βαθμούς Κελσίου την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην Κροατία, έξι άνδρες εγκλωβίστηκαν λόγω του χιονιού σε ορεινό καταφύγιο στην περιοχή του Βόσατς στο όρος Μπιόκοβο, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η υπηρεσία ορεινής διάσωσης για τον απεγκλωβισμό τους.

Ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι πνέουν από την Δευτέρα στο Χέρτσεγκ Νόβι, παραλιακή πόλη στο Μαυροβούνιο, με το Ινστιτούτο Υδρομετεωρολογίας και Σεισμολογίας της χώρας να προβλέπει σφοδρές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια.

Οι μετεωρολόγοι στη Σλοβενία αναφέρουν πως οι ψυχρότερες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμα.