30 Δεκέμβριος 2014, 12:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2014, 12:13

Άκρως επιτυχημένη η εκδήλωση του Συλλόγου «Κοτζά Αναστάς» για τον Μέγα Βασίλειο (βίντεο)

  • Άκρως επιτυχημένη η εκδήλωση του Συλλόγου «Κοτζά Αναστάς» για τον Μέγα Βασίλειο (βίντεο)

Η προσωπικότητα του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου βρέθηκε στο επίκεντρο της επιτυχημένης εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας «Κοτζά Αναστάς» την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014, με κεντρικό ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιο.

Εκπρόσωποι των Πανελλήνιων Ομοσπονδιών των Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων βρέθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, στο Συνεδριακό Κέντρο της Κατερίνης στην «Ημέρα Μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου». Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο δήμος Κατερίνης και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα του Μεγάλου Βασιλείου, στην καταγωγή του (από τη Νεοκαισάρεια του Πόντου) στο χώρο δράσης του (την Καισάρεια της Καππαδοκίας), καθώς και στο απαράμιλλο πνευματικό και φιλανθρωπικό έργο του, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε ερωτήματα από το κοινό.

Στις διαφορές του Άγιου Βασίλη με τον δυτικοφερμένο Santa Claus ήταν αφιερωμένο το θεατρικό δρώμενο που παρουσίασε η ομάδα της Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού της Αναστάσεως Αμπελοκήπων της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο του διαλόγου μεταξύ του Αγίου Βασιλείου, με τη μαύρη γενειάδα και την ψιλόλιγνη μορφή, και του χοντρούλη ασπρογένη Santa Claus, με την κόκκινη στολή. Η ομάδα της Νεανικής Εστίας του Ιερού Ναού της Αναστάσεως παρουσίασε επίσης τρεις καππαδοκικούς χορούς υπό τους ήχους του ενδεκαμελούς μουσικού σχήματος «Παραδοσιακή Ευωχία».

Στην εκδήλωση συμμετείχε ακόμη η Μικτή Χορωδία της Ενορίας του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Κολινδρού, η οποία τραγούδησε τα αντιπροσωπευτικά κάλαντα του Αγίου Βασιλείου σε επτά διαλέκτους.

Παράλληλα με τα μουσικοθεατρικά δρώμενα, στην αίθουσα της εκδήλωσης υπήρχε έκθεση ζωγραφικής, ψηφιδωτών, αγιογραφιών, χαλκογραφιών και κοσμημάτων από καλλιτέχνες οι οποίοι φιλοτέχνησαν τα έργα τους ειδικά για την εκδήλωση. 

Για την επιτυχία της όλης διοργάνωσης καθοριστική ήταν η συμβολή των διακοσίων εθελοντών οι οποίοι δούλεψαν τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.