30 Δεκέμβριος 2014, 11:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2014, 11:37

Αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων στο Ρίζο Πέλλας (βίντεο)

  • Αναβίωσε το πανάρχαιο έθιμο των Μωμόγερων στο Ρίζο Πέλλας (βίντεο)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το έθιμο των Μωμόγερων στο Ρίζο Σκύδρας το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, μετά το κάλεσμα του Ποντιακού Συλλόγου Ριζού προς τους Μωμόγερους του Αγίου Δημητρίου Ρυακίου Κοζάνης.

Οι Μωμόγεροι με τα μέλη του συλλόγου, καθώς και παρουσία πολλών χωριανών, ξεκίνησαν την αναβίωση του εθίμου πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε κάθε γειτονιά οι κάτοικοι είχαν στήσει τραπέζια με ποντιακά εδέσματα τα οποία και δοκίμασαν οι Μωμόγεροι, όπως και οι λοιποί χωριανοί. Μετά την ολοκλήρωση της αναβίωσης συγκεντρώθηκαν όλοι στην κεντρική πλατεία του χωριού, όπου ακολούθησε ποντιακό γλέντι.

Η ιστορία των Μωμόγερων

O θεός Μώμος κατά την Αρχαιότητα αποτελούσε την προσωποποίηση της σάτιρας και του σαρκασμού και συνδεόταν με τις γιορτές που ήταν αφιερωμένες στον Διόνυσο, με κοινό χαρακτηριστικό τις μάσκες και τις μεταμφιέσεις. Από εκεί προέρχεται και η αρχική ετυμολογία της λέξης «Μωμόγεροι» ή «Μωμόεροι» ή και «Μωμογέρια», που αποτελούσαν τους ακολούθους του Μώμου και τον συνόδευαν χορεύοντας, τραγουδώντας και σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Gallery