29 Δεκέμβριος 2014, 19:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2014, 19:21

Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

  • Στις 25 Φεβρουαρίου 2015 η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
    Φωτογράφος Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η αυλαία της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου ανοίγει στις 25 Φεβρουαρίου 2015, ένα μήνα ακριβώς μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η ημερομηνία έναρξης της δίκης προσδιορίστηκε από τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου  Νικόλαο Πάσσο.

Ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας αντιμετωπίζει κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα (νόθευση δημοσίου εγγράφου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 που προβλέπει αύξηση των ποινών για τους καταχραστές του Δημοσίου).

Επίσης βαρύνεται με το κακουργηματικού επιπέδου αδίκημα της απόπειρας απιστίας και είναι αντιμέτωπος με την ποινή της κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο πρώην υπουργός «με πρόθεση νόθευσε έγγραφο που ήταν προσιτό σ’ αυτόν λόγω της υπηρεσίας του, έχοντας σκοπό να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος με βλάβη του Δημοσίου, σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και είναι ιδιαίτερα μεγάλη».

Η διεξαγωγή της δίκης, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών επί της Λ. Αλεξάνδρας, εκεί που έγινε η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τα ονόματα των δικαστών

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Πάσσος και εισαγγελέας η Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου. Ειδικότερα, στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου  θα συμμετέχουν από τον Άρειο Πάγο τα εξής τακτικά μέλη:
1) Κωνσταντίνος Τσόλας
2) Μαρία Γαλάνη Λεοναρδοπούλου
3) Αντώνιος Ζευγώλης
4) Δημήτριος Κόμης
5) Αργύριος Σταυράκης
6) Δημήτριος Κράνης.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας τακτικά μέλη θα είναι οι:
1) Ταξιαρχία Κόγκου
2) Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος
3) Μαρίνα Παπαδοπούλου
4) Αγγελική Θεοφιλοπούλου
5) Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
6) Δημοσθένης Πετρούλιας.

Αναπληρωματικός εισαγγελέας είναι ο  Γεώργιος Μπόμπολης.