29 Δεκέμβριος 2014, 18:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Οκτώβριος 2015, 12:44

Επτά νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι από το Norman Atlantic

Τριάντα ώρες χρειάστηκαν οι ιταλικές και οι ελληνικές αρχές για να εκκενώσουν το επιβατηγό πλοίο «Norman Atlantic», όπου ξέσπασε πυρκαγιά την Κυριακή το πρωί ενώ εκτελούσε δρομολόγιο από την Ελλάδα στην Ιταλία, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας.

Τραγικές στιγμές ζουν δεκάδες οικογένειες των οποίων αγαπημένα πρόσωπα φέρονται να επέβαιναν στο πλοίο και αυτήν τη στιγμή θεωρούνται αγνοούμενα.

Νεότερες πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή αναφέρουν ότι 432 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το φλεγόμενο πλοίο, 36-40 άτομα θεωρούνται αγνοούμενα, ενώ οι επίσημες αρχές επιβεβαιώνουν ότι οι νεκροί είναι επτά. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι αγνοούμενοι ίσως είναι οδηγοί των οχημάτων που ενδεχομένως κοιμόντουσαν μέσα σε αυτά, σε κάποιο από τα γκαράζ.

Στο «Norman Atlantic» έχουν ήδη επιβιβαστεί Ιταλοί επιθεωρητές προκειμένου να διερευνήσουν τους χώρους του πλοίου για τυχόν αγνοουμένους. Παρών λέγεται ότι είναι και ο πλοίαρχος του πλοίου.

Στην περιοχή της ναυτικής τραγωδίας παραμένει η φρεγάτα «Ναβαρίνο», κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ένα ελικόπτερο τύπου Dauphin του Λιμενικού Σώματος, το αεροσκάφος AC του Λιμενικού Σώματος και τέσσερα ελικόπτερα των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα μεταβαίνει στη Ρώμη ο Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ο Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε την οδύνη του για τις χαμένες ζωές και τη συμπαράστασή του στις πληγείσες οικογένειες, ενώ ευχαρίστησε τις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό Σώμα και τα Σώματα Ασφαλείας για την επιχείρηση διάσωσης και επειδή «ξεπεράσατε τον εαυτό σας και αντιμετωπίσατε με θάρρος και δύναμη μια ακραία κατάσταση κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες».

Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του στους διασώστες τονίζοντας πως «θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερα θύματα...».