30 Δεκέμβριος 2014, 07:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2014, 18:08

Πολικό ψύχος προ των πυλών - Αναλυτική πρόγνωση

  • Πολικό ψύχος προ των πυλών - Αναλυτική πρόγνωση

Χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους ακόμα και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ενώ θυελλώδεις βοριάδες εντάσεως 7 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο.

Αναλυτικά:

Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και βαθμιαία πιθανόν και στα βόρεια προάστια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 2 έως 7°C. Στα βόρεια  θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις αναμένουμε στη Θεσσαλονίκη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από -3 έως 2°C.

Σε Μακεδονία και Θράκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 έως 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 4°C.

Στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη δυτική Πελοπόννησο περιμένουμε νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10°C, ενώ στην Ήπειρο θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στις παραθαλάσσιες περιοχές, ενώ χιονοπτώσεις πυκνές κατά τόπους θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 100-200μ στη Θεσσαλία και 400-600μ στα υπόλοιπα).Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 έως 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 8°C, ενώ στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Κυκλάδες και την Κρήτη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 έως 8 και στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 8 έως 14°C.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα επικρατήσουν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, κυρίως στα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 7 έως 9 και στα νότια νοτιοδυτικοί 6 έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται στα βόρεια από -1 έως 5°C, ενώ στα νότια θα είναι από 8 έως 16°C.

Τετάρτη 31-12-2014

Καιρός: στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες και την Εύβοια νεφώσεις με χιονόνερο στα νότια, χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά, ημιορεινά και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας της Μακεδονίας και της Θράκης. Στα δυτικά νεφώσεις με σποραδικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά 8 με 9 και πιθανόν στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναιισχυρός.

Πέμπτη 01-01-2015

Καιρός: στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με χιονοπτώσεις ακόμα και στις νοτιότερες περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο καθώς και στα ορεινά της νότιας νησιωτικής χώρας. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο νότιο Αιγαίο. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα ασθενήσουν.

Άνεμοι: στα νοτιοανατολικά νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα βόρεια θα είναι ισχυρός. Στη βορειοδυτική Μακεδονία θα είναι ολικός.

Παρασκευή 02-01-2015

Καιρός: στα δυτικά και βόρεια λίγες νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και στα νοτιότερα παραθαλάσσια τμήματα χιονόνερο και στα νοτιοανατολικά πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα ηπειρωτικά όπου στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός. Στη βορειοδυτική Μακεδονία θα είναι ολικός.

Σάββατο 03-01-2015 και Κυριακή 04-01-2015

Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά πιθανόν στα βόρεια ισχυρός.