Βαρυχειμωνιά ενόψει – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

  • Βαρυχειμωνιά ενόψει – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
    Φωτογράφος Olivier Maire (EPA)

Για ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, χιόνια ακόμα και σε πεδινές περιοχές και θυελλώδεις βοριάδες 7-9 μποφόρ στο Αιγαίο προειδοποιεί με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Την Τρίτη χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά (της Αττικής συμπεριλαμβανομένης), τις Σποράδες, την Εύβοια και την Πελοπόννησο (κυρίως ανατολική και νότια). 

Στη βόρεια Ελλάδα χιόνια θα πέσουν σε περιοχές με υψόμετρο από 50 μέτρα, στη Θεσσαλία από 100 μέτρα και στην υπόλοιπη χώρα από 400 μέτρα.

Στο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι 7-9 μποφόρ με τάση περαιτέρω ενίσχυσης από τις βραδινές ώρες της Τρίτης και με παράλληλη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα σημειωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Την Τετάρτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς, το σκηνικό του καιρού θα παραμείνει ίδιο ενώ την Πρωτοχρονιά τα φαινόμενα θα αρχίσουν να υποχωρούν από τα βόρεια και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Ωστόσο θα διατηρηθούν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος κατά τόπους στα βόρεια θα είναι ολικός.