Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου – Πότε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου – Πότε θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας
    Φωτογράφος Παντελής Σαΐτας (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Και τώρα εκλογές. Πρόεδρος δεν εξελέγη. Όπως είχαμε αποκαλύψει, εδώ και μέρες, δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθούν οι 180 και το χειρότερο σενάριο για την κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε μια και ο Σταύρος Δήμας παρέμεινε στις 168 ψήφους.

Τα κομματικά επιτελεία πλέον φουλάρουν τις μηχανές τους για την τελική αναμέτρηση που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου. Οι βουλευτές ήδη ετοιμάζονται να φύγουν για τις εκλογικές τους περιφέρειες και τα «στρατηγεία» των δύο κομμάτων κλειδώνουν διαφημιστικές, σποτ, αλλά και τα ψηφοδέλτιά τους.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα εντός δέκα ημερών πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και στη συνέχεια να οδηγηθούμε σε εθνικές εκλογές εφόσον συμπληρωθούν 21 ημέρες. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο την 30ή Δεκεμβρίου θα θυροκολληθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής.

Αμέσως μετά τις εκλογές, η Βουλή συγκροτείται σε Σώμα και η πρώτη του υποχρέωση είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πρώτη ψηφοφορία η εκλογή απαιτεί 180 ψήφους.

Εάν δεν συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός τότε μετά από πέντε ημέρες η Ολομέλεια ξανασυνεδριάζει  για νέα ψηφοφορία όπου απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου, δηλαδή 151 βουλευτές. Εάν και σε αυτή την περίπτωση διαπιστωθεί αδυναμία εκλογής τότε πραγματοποιείται ο τελικός των τελικών όπου προκρίνονται οι δύο επικρατέστεροι της προηγούμενης ψηφοφορίας. Όποιος από τους δύο λάβει τις περισσότερες θετικές ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πάντως, το Σύνταγμα δεν αναφέρει τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Πιθανότατα σε αυτή την περίπτωση προκρίνεται ο μοναδικός υποψήφιος ο οποίος και μπορεί να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους.

Δήμας: Περίμενα το αποτέλεσμα

Μετά την ψηφοφορία ο Σταύρος Δήμας, δήλωσε ότι περίμενε το αποτέλεσμα όπως είχε διαμορφωθεί το πολιτικό κλίμα και υποστήριξε ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή θα ήταν η ορθή επιλογή, ο οποίος τόνισε ότι αποδέχθηκε την πρόταση του πρωθυπουργού με το αίσθημα της εθνικής αποστολής. Ο Σταύρος  Δήμας ευχαρίστησε τους πολίτες και τους βουλευτές και σημείωσε πως όλος ο ελληνικός λαός και το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξασφαλίσει τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος.

Σόου της Χρυσής Αυγής στη Βουλή

Αυτό που σημάδεψε την ψηφοφορία ήταν ότι μετά την ανακοίνωση του οι Χρυσαυγίτες βουλευτές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ του Νίκου Μιχαλολιάκου και κατά της κυβέρνησης, του πρωθυπουργού, αλλά και συγκεκριμένων υπουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βουλευτές της ΧΑ προπηλάκισαν τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Μπούκουρα (κάποιοι μίλησαν για φτύσιμο από τη Ζαρούλια) o οποίος στη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία ψήφισε τον Σταύρο Δήμα. Επίσης, ο βουλευτής Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής φέρεται να κινήθηκε προς την μεριά του υπουργού Άμυνας Νικόλαου Δένδια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ