29 Δεκέμβριος 2014, 13:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2014, 13:01

Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic

  • Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic
  • Σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου Norman Atlantic

Κάθε λεπτό που περνάει σκορπίζει χαρά αλλά και αγωνία στους επιβάτες του φλεγόμενου πλοίου Norman Atlantic και τις οικογένειές τους. Χαρά για τη διάσωση, αγωνία για το ενδεχόμενο να μην προλάβουν να απομακρύνουν όλους τους επιβαίνοντες. Αυτό όμως είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέπτεται.

Μέχρι πριν από λίγο Έλληνες και Ιταλοί, μέλη των πληρωμάτων των τεσσάρων ελικοπτέρων που επιχειρούν στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Οθωνών, είχαν καταφέρει να διασώσουν από αέρος 391 άτομα σε σύνολο 478 επιβαινόντων στο πλοίο. Στην επιχείρηση συμμετέχει και η φρεγάτα Ναβαρίνο που έφθασε στην περιοχή με καθυστέρηση 30 ωρών και χρησιμεύει ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων, από όπου επιχειρεί ελικόπτερο τύπου S70.

Η μάχη με το χρόνο κερδίζεται για την ώρα, όμως απομένουν πολλοί ακόμα άνθρωποι στο πλοίο ενώ τις τελευταίες ώρες υπήρξε και η πληροφορία από πηγή της ιταλικής τηλεόρασης περί 4 νεκρών αλλά και για πιθανά θύματα παράνομους μετανάστες στο αμπάρι του πλοίου. Την είδηση για τους 4 νεκρούς που εντοπίστηκαν στη θάλασσα επιβεβαίωσε πριν απο λίγο ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Αρχικά την είδηση είχε μεταδώσει το ιταλικό δίκτυο της RAI επικαλούμενο Τούρκο επιβάτη.

Όσο για την πληροφορία που θέλει το αμπάρι του μοιραίου πλοίου να ήταν γεμάτο με λαθρομετανάστες, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 πώς αν και είχαν σκαναριστεί τα μισά από τα φορτηγά που μπήκαν στο πλοίο δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπήρχαν και παράνομοι μετανάστες στο πλοίο. «Ελπίζω ότι ο αριθμός τους δεν θα είναι σημαντικός» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, υπογραμμίζοντας πώς με τους ελέγχους έχει μειωθεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στα πλοία στο λιμάνι της Πάτρας.

Οι Έλληνες που έχουν διασωθεί μέχρι τώρα έχουν μεταφερθεί σε ιταλικά νοσοκομεία. Στο Λέτσε βρίσκεται ήδη C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που θα μεταβεί στο Μπάρι για να μεταφέρει όσους διασωθέντες το επιθυμούν στην Ελλάδα. Στην Αττική έχουν τεθεί σε ετοιμότητα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που θα επιστρέψουν στη χώρα μας συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα. Παράλληλα το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα έκτη λίστα με στοιχεία των Ελλήνων διασωθέντων. Στη διάθεση της Πολιτείας έθεσε και όσα αεροσκάφη χρειαστούν για τον επαναπατρισμό των διασωθέντων και η αεροπορική εταιρία AEGEAN.

Στο μεταξύ, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι στο Norman Atlantic υπήρχαν 222 οχήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν βυτιοφόρα και μετέφεραν ελαιόλαδο. Κατασκευαστικά το πλοίο μπορεί να χωρέσει 195 οχήματα. Επιπλέον φαίνεται ότι λόγω της θαλασσοταραχής πιθανώς να υπήρξαν τριβές μεταξύ μεταλλικών επιφανειών και σπινθήρες που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Πάντως η εισαγγελία του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες με το πλοίο Spirit of Piraeus σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες.