29 Δεκέμβριος 2014, 08:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2014, 08:32

«Norman Atlantic»: 264 οι διασωθέντες - συνεχίζεται η μετεπιβίβαση

  • «Norman Atlantic»: 264 οι διασωθέντες - συνεχίζεται η μετεπιβίβαση
    Επιχείρηση μετεπιβίβασης από ιταλικό ελικόπτερο. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους 264 ανέρχεται ο αριθμός των διασωθέντων σε σύνολο 478 (επιβάτες και πλήρωμα), ενώ συνεχίζεται από εναέρια μέσα η επιχείρηση μετεπιβίβασης των επιβατών από το πλοίο «Norman Atlantic» στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά χθες τα ξημερώματα από αδιευκρίνιστη αιτία, ενώ έπλεε στα στενά του Οτράντο, στην Αδριατική.

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε στις 06.00 σήμερα ότι με ελικόπτερα και πλοία είχαν διασωθεί έως εκείνη την ώρα 251 άνθρωποι από τους εγκλωβισμένους επιβαίνοντες στο πλοίο, ενώ 227 άνθρωποι παρέμεναν επί του πλοίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα ελικόπτερα συνέχισαν και τη νύκτα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, τις πτήσεις μεταφοράς εγκλωβισμένων, με τη διάσωση έξι έως επτά ατόμων ανά πτήση, όμως η τελευταία ομάδα ανθρώπων απομακρύνθηκε από το πλοίο με σκάφος της ακτοφυλακής, χωρίς την επέμβαση ελικοπτέρου, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Νίκο Λαγκαδιανό, ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρέλαβε επτά άτομα από το πλοίο «Norman Atlantic» μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες και τους μετέφερε ασφαλώς στο Λέτσε της Ιταλίας. Ανέφερε, επίσης, ότι στην επιχείρηση συνδράμει επιπλέον ένα ακόμα ελικόπτερο super puma της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, ενώ, ταυτόχρονα, δόθηκε εντολή απογείωσης σε ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού από την Κέρκυρα να προσεγγίσει την περιοχή του συμβάντος και να συνδράμει στις Ιταλικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε, εξάλλου, ότι στο σημείο μεταβαίνει το ρυμουλκό σκάφος «Ιόνιο Πέλαγος» από την Πύλο για συνδρομή στην επιχείρηση.

Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι οι ιταλικές αρχές δήλωσαν πως έχουν χορηγήσει στους επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο είδη προστασίας και πρώτης ανάγκης, ενώ κλιμάκιο γιατρών επιβιβάστηκε προληπτικά στο πλοίο και μέχρι στιγμής δεν έχει δηλωθεί τραυματισμός επιβατών η μελών του πληρώματος.