29 Δεκέμβριος 2014, 07:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2014, 20:27

Χιόνια, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

  • Χιόνια, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
    Μεγάλα κύματα στο λιμάνι της Κέρκυρας λόγω της κακοκαιρίας. Φωτ.: Σταμάτης Καταπόδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, προβλέπει για σήμερα Δευτέρα η ΕΜΥ. Τα φαινόμενα αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χωρά θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά όμως και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 8 με 9 μποφόρ, πολύ γρήγορα όμως από τα δυτικά και τα βόρεια στις περισσότερες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βόρειων διευθύνσεων και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια που το βράδυ θα γίνει αισθητή σε όλη τη χωρά.

Αναλυτικά:

Στην Αττική προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες κυρίως τις πρωινές ώρες που πιθανόν στα δυτικά και βόρεια να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ που γρήγορα θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου, από το απόγευμα όμως θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, πιθανώς σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και χιόνια στα ορεινά, κυρίως στα ανατολικά. Πολύ γρήγορα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ορεινά και θα σταματήσουν.  Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, που πολύ γρήγορα θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, με αισθητή πτώση από το βράδυ.

Σε Μακεδονία και Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες στις θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και μέχρι το τέλος της ημέρας ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές. Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα όμως και από τα δυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα ανατολικά 8 μποφόρ. Γρήγορα όμως και από τα δυτικά θα επικρατήσουν άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.  Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 6 με 7 βαθμούς χαμηλότερη. Σταδιακά και από τα δυτικά θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, περιμένουμε νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα αρχικά θα είναι κατά τόπους έντονα, γρήγορα όμως θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα νότια 8 μποφόρ, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους θα είναι 6 με 7 βαθμούς χαμηλότερη. Σε πτώση από το μεσημέρι.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά, ενώ από το βράδυ θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και πιθανόν της κεντρικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ, αλλά βαθμιαία και από τα βόρεια θα γίνουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τις πρωινές ώρες ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πιθανόν το πρωί τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί και θα εξασθενήσουν, ενώ στις βόρειες Κυκλάδες θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, σταδιακά όμως από το απόγευμα θα εξασθενήσουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και πιθανόν στα Δωδεκάνησα το πρωί 9 μποφόρ, αλλά βαθμιαία θα γίνουν δυτικοί 4 με 6 και στα βόρεια βόρειοι μέχρι 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Από το μεσημέρι στα βόρεια θα σημειώσει σταδιακή πτώση.