27 Δεκέμβριος 2014, 10:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Δεκέμβριος 2014, 11:19

Το τελευταίο αντίο στον Σεραφείμ Φυντανίδη

  • Το τελευταίο αντίο στον Σεραφείμ Φυντανίδη

Στις 13.00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, φίλοι, συνεργάτες παλιοί και νεότεροι, η οικογένειά του αλλά και όλη η Ελλάδα αποχαιρετά μια σπουδαία φυσιογνωμία του ελληνικού Τύπου. Ο Σεραφείμ Φυντανίδης, ένας γραφιάς, δημοσιογράφος που τίμησε τον επαγγελματικό τίτλο και ιστορικός διευθυντής της Ελευθεροτυπίας, έφυγε από τη ζωή ανήμερα Χριστούγεννα. Είχε εισαχθεί πριν από λίγες ημέρες με προβλήματα υγείας στην Ευρωκλινική Αθηνών και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε στην καρδιοχειρουργική κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθήνας λόγω σοβαρών καρδιολογικών επιπλοκών. Εκεί υποβλήθηκε σε λεπτή χειρουργική επέμβαση μεγάλης διάρκειας αλλά επανέκαμψε. Ωστόσο τα Χριστούγεννα παρουσίασε επιπλοκή και υπέστη ανακοπή.

Ο Σεραφείμ Φυντανίδης είχε γεννηθεί στην Αθήνα, στο Περιστέρι, τον Μάρτιο του 1937. Το 1960 πήρε το πτυχίο της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕΕ). Αρχικά εργάστηκε στην εφημερίδα Έθνος ως συντάκτης, την περίοδο 1957-1968. Στην περίοδο της Χούντας από το 1968 μέχρι το 1974 εργάστηκε στη Απογευματινή στην αρχή ως υπεύθυνος ύλης και αργότερα ως αρχισυντάκτης. Από το 1974 μέχρι τον Ιούνιο του 1976 υπήρξε διευθυντής σύνταξης στην Ακρόπολη. Από τον Ιούνιο του 1976 μέχρι τις 27 Απριλίου 2007 ήταν διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας που ίδρυσε ο Κίτσος Τεγόπουλος, της Ελευθεροτυπίας. Συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση και το τελευταίο διάστημα ήταν πρόεδρος του καναλιού Ε.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, η ΕΣΗΕΑ αλλά και πλήθος συνεργατών του όλα αυτά τα χρόνια αναφέρθηκαν στο έργο και την αξία ενός ανθρώπου, που συνετέλεσε όσο ελάχιστοι στο να αλλάξει η εικόνα που είχαν οι άλλοι για τον Τύπο αλλά και ο Τύπος για τον εαυτό του. Αυτό που θα μείνει σε όσους εργάστηκαν κοντά του είναι η απόλυτη αίσθηση ελευθερίας στην άσκηση της δημοσιογραφικής δουλειάς.